PARIZ

Osnivač Telegrama Pavel Durov pod sudskim nadzorom: Određena kaucija od 5.5 miliona dolara

Morat će se javljati u francusku policijsku stanicu dva puta sedmično te mu je zabranjeno napuštati francusku teritoriju

Durov: Uhapšen u subotu. Platforma X

E. Ć.

28.8.2024

Osnivač Telegrama Pavel Durov pod službenom je istragom i neće mu biti dopušteno napustiti Francusku, rekao je francuski tužilac u izjavi objavljenoj večeras, prenosi CNN.

Milijarder rođen u Rusiji stavljen je pod sudski nadzor, uz kauciju od 5.56 miliona dolara, morat će se javljati u francusku policijsku stanicu dva puta sedmično te mu je zabranjeno napuštati francusku teritoriju.

Durov je pušten iz policijskog pritvora u Francuskoj i prebačen na sud na ispitivanje ranije tog dana, rekli su tužioci za CNN, nekoliko dana nakon njegova dramatičnog hapšenja na pariškom aerodromu. 

Ured tužioca u Parizu rekao je da će se on suočiti s "početnim ispitivanjem i mogućom optužnicom" na sudu u glavnom gradu Francuske.

Podsjetimo, Durov je pod istragom po optužbama koje se odnose na niz zločina, uključujući navode da je njegova platforma bila saučesnik u pomaganju prevarantima, trgovcima drogom i ljudima koji su širili dječju pornografiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.