PENTAGON DONOSI ODLUKU

Ukrajini se nudi dosad neviđeno oružje iz SAD-a, Rusi bi mogli biti u problemu, analitičari zabrinuti: "Pa čuvamo ga za Kinu"

Isporuka ovih projektila Ukrajini mogla bi značajno promijeniti strateški okvir sukoba stavljanjem većeg dijela Rusije u domet raketa

Pentagon: Čeka se odobrenje za slanje raketa Ukrajini. AP/Carolyn Kaster

N. H.

5.9.2024

Najave da ukrajinskoj vojsci stižu moćne rakete iz Sjedinjenih Američkih Država bi se mogle uskoro obistiniti i to bi moglo dovesti Rusiju u poprilično velike nevolje. 

Bijela kuća otvorena je za slanje krstarećih projektila dugog dometa "JASSM" (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) Ukrajini, što bi moglo izrazito poboljšati položaj Ukrajinaca u sukobu s Rusijom. 

Dužnosnici vlade Džoa Bajdena (Joe Biden) otkrili su da još nije donesena konačna odluka o slanju "JASSM-a", ali Pentagon trenutno "radi na komplikovanim detaljima".

Isporuka ovih projektila Ukrajini mogla bi značajno promijeniti strateški okvir sukoba stavljanjem većeg dijela Rusije u domet moćnih, precizno navođenih projektila, posebno kada Ukrajina počne koristiti nekoliko desetina najavljenih F-16, od kojih svaki može nositi ovakve dvije rakete. 

Vojni analitičari smatraju da bi uvođenje projektila "JASSM", koji su nevidljivi proturaketnoj odbrani i mogu pogoditi dalje od većine drugih projektila u trenutnom vojnom inventaru Ukrajine, ozbiljno zakomplikovalo sposobnost Rusije da održi svoje ofanzivne operacije i potencijalno pružilo stratešku prednost ukrajinskim oružanim snagama. 

Lansiranje s položaja u blizini ukrajinske sjeverne granice s Rusijom moglo bi im omogućiti da pogode vojne objekte čak do Voronježa i Brjanska, a na jugu napade na aerodrome ili objekte na Krimu.

Domet osnovne verzije JASSM-a je 370 kilometara i sadrži bojevu glavu od 450 kilograma. 

Utjecaj ovog oružja ovisi o tome hoće li Vašington dozvoliti da se ono koristi unutar Rusije. Vojni analitičar Filips Obrajan (Phillips P. O‘Brien) objasnio je "Radiju Slobodna Evropa" kako je za Ameriku najveći problem to što "SAD ne želi da tehnologija JASSM-a završi u pogrešnim rukama".

"JASSM" u ukrajinskim rukama značio bi da ta zemlja ima napredno napadno oružje koje može probiti najbolju rusku odbranu. 

To bi bio veliki problem Rusiji, posebno kada je riječ o ključnim ciljevima na Krimu, čak ako se nalaze duboko iza linija u Ukrajini. 

Niti jedna bespilotna letjelica dugog dometa, koju posjeduje Ukrajina, nije niti približno tako precizna niti posjeduje sličnu razornu snagu.

Međutim, veliku brigu u slučaju korištenja "JASSM-a" u ukrajinsko-ruskom ratu izaziva mogućnost da neki od projektila ne eksplodiraju i padnu Rusima u ruke. 

To se želi izbjeći po svaku cijenu jer u američkoj vojnoj strategiji, u slučaju rata s Kinom, predviđa se masovna upotreba ovih projektila i u Vašingtonu ne žele da Kinezi i Rusi otkriju tehnološke karakteristike "JASSM-a".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.