TRAGEDIJA

Najmanje 12 mgranata poginulo u prevrtanju njihovog čamca u Lamancheu

Lokalni francuski zvaničnik izjavio je novinarima da su žrtve uglavnom iz Afrike

Najmanje 12 migranata poginulo. Fena

FENA

4.9.2024

 Najmanje 12 migranata poginulo je nakon što se njihov čamac prevrnuo na putu preko Lamanchea u Britaniju, saopćio je u srijedu francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, dodajući da su u toku operacije spašavanja kako bi se pronašle dvije osobe koje se se još vode kao nestale.

Borba protiv ilegalne imigracije prioritet je i britanske i francuske vlade. Više od 2,000 ljudi stiglo je u Veliku Britaniju brodicama u proteklih sedam dana, prema podacima britanske vlade.

Prošle su sedmice francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Keir Starmer obećali tješnju suradnju kako bi uklonili rute krijumčarenja migranata.

Lokalni francuski zvaničnik izjavio je novinarima da su žrtve uglavnom iz Afrike, a brojne su iz Eritreje. Darmanin je dodao da među žrtvama ima i djece.

- Žene i muškarci umiru zbog tih trgovaca ljudima koji su pravi kriminalci - kazao je Darmanin novinarima.

Britanska ministrica unutašnjih poslova Yvette Cooper također je pogibije migranata nazvala "strašnim i duboko tragičnim incidentom" i kazala je da je rad na razbijanju "opasnih i kriminalnih krijumčarskih grupa i jačanju granične sigurnosti od vitalng značaja i mora se nastaviti brzo".

Kanal Lamanche jedan je od najprometnijih plovnih putova na svijetu, a struje su jake, što čini prelazak brodicama opasnim. U kaugustu su dvije osobe pronađene mrtve nakon što je čamac s migrantima koji su pokušavali preći Kanal naišao na poteškoće.

- Svakog političkog vođu, s obje strane našeg Kanala, treba upitati koliko će života biti izgubljeno prije nego što okončaju ove tragedije koje se mogu izbjeći? - upitao je Steve Smith, izvršni direktor nevladine organizacije Care4Calais.

- Njihova kontinuirana opsjednutost i ulaganje u sigurnosne mjere ne umanjuju prelaze, nego jednostavno tjeraju ljude da preuzimaju sve veće rizike da to učine – kazao je on, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.