OPTUŽEN I JAHJA SINVAR

SAD podigao optužnicu protiv visokorangiranih članova Hamasa

Ove akcije neće biti naše posljednje - rekao je ministar pravde Merik Garland

Sinvar: Vjeruje se da je skriven u tunelima. Sky News

Dž. R.

4.9.2024

Zbog napada koje je izveo Hamas 7. oktobra 2023. godine na Izrael, Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je podignulo optužnicu protiv Jahje Sinvara (Yahye Sinwara) i drugih visokorangiranih članova ove palestinske grupe.

Sedam tačaka

Optužnica od sedam tačaka podnesena na saveznom sudu u Njujorku uključuje optužbe kao što su zavjera za pružanje materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji koja je dovela do smrti, zavjera za ubistvo američkih državljana i zavjera za finansiranje terorizma.

Također, optuženi su i Iran i libanski Hezbollah za pružanje financijske podrške, oružja, uključujući rakete, i vojne opreme Hamasu za upotrebu u napadima.

Utjecaj ovog slučaja može biti simboličan s obzirom na to da se vjeruje da se Sinvar skriva u tunelima u Gazi, a Ministarstvo pravde navodi da se vjeruje da su tri od šest optuženih sada mrtvi.

Dodatni potezi

Međutim, zvaničnici kažu da se očekuju dodatni potezi u okviru šireg nastojanja da se cilja grupa koju je SAD označila kao stranu terorističku organizaciju 1997. godine, a koja je tokom decenija povezana sa nizom smrtonosnih napada na Izrael, uključujući samoubilačke bombaške napade.

- Optužbe otkrivene danas samo su jedan dio naših napora da ciljamo svaki aspekt operacija Hamasa. Ove akcije neće biti naše posljednje - rekao je ministar pravde Merik Garland (Merrick) u video izjavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.