NAKNADA 3.000 EURA

Europol uhapsio 19 osumnjičenih za krijumčarenje migranata iz Rumunije u Italiju

Zaplijenjen modificirani kombi sa posebnim odjeljkom za krijumčarenje migranata, te još četiri vozila, terensko vozilo, motocikl, 52 mobilna telefona

Krijumčarenje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. Aj.

3.9.2024

Evropske vlasti su razbile kriminalnu grupu koja je krijumčarila neprijavljene migrante iz Rumunije u Italiju i uhapsila 19 osumnjičenih koji se terete za prevoz više od 700 ljudi različitih nacionalnosti, saopćio je danas Europol.

- Operacija za provođenje zakona rezultirala je hapšenjem 19 osumnjičenih koji se terete za krijumčarenje najmanje 726 migranata uz naknadu od 3.000 eura u više od 30 kriminalnih operacija od januara prošle godine - navodi se u saopćenju Europola.

Izvršeno je više od 40 pretresa i zaplijenjen modificirani kombi sa posebnim odjeljkom za krijumčarenje migranata, te još četiri vozila, terensko vozilo, motocikl, 52 mobilna telefona, dva laptopa i tablet.

Također su zaplijenjene strane valute u vrijednosti od 15.000 eura.

- Kriminalci su sakrili migrante među robom ili ih ugurali u odjeljke u modificiranim vozilima, pokazujući krajnje zanemarivanje njihove sigurnosti i dobrobiti - naveo je Europol.

Pet privedenih osumnjičeno je da su odgovorni za logistiku i upravljanje kriminalnim radnjama. Ostali su optuženi da su zapošljavali vozače ili smještali migrante u “sigurne kuće“, od kojih su dvije u Italiji.

Prema istrazi, osumnjičeni su nudili prevoz migranata, prvenstveno bangladeške, indijske, nepalske ili pakistanske nacionalnosti sa privremenom radnom vizom iz Rumunije u Italiju preko Mađarske i Slovenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.