PREVIRANJA

Ured državnog tužioca Venecuele izdao nalog za hapšenje opozicionog čelnika Edmunda Gonzaleza

Nalog je uslijedio nakon višesedmičnih komentara najviših vladinih zvaničnika

Edmund Gonzalez. Fena

FENA

3.9.2024

Ured državnog tužioca Venezuele saopćio je da je sud izdao nalog za hapšenje opozicionog čelnika Edmunda Gonzaleza, optužujući ga za urotu i ostala krivična djela u jeku sporenja oko toga jesu li on ili predsjednik Nicolas Maduro pobijedili na izborima u julu.

Glavni državni tužilac Tarek Saab podijelio je fotografiju naloga s Reutersom putem poruke na aplikaciji Telegram.

Izdavanje naloga za hapšenje Gonzaleza dovelo bi do velike eskalacije u obračunu Madurove vlade s opozicijom nakon spornih izbora.

Venezuelanska nacionalna izborna vlast i njen vrhovni sud saopćili su da je Maduro pobijedio na izborima 28. jula s nešto više od polovine glasova, ali brojke koje dijeli opozicija pokazuju uvjerljivu pobjedu Gonzaleza.

Nalog je uslijedio nakon višesedmičnih komentara najviših vladinih zvaničnika koji govore da bi Gonzalez i drugi članovi opozicije trebali ići u zatvor.

- Taj čovjek ima obraza reći da ne priznaje zakone, da ne priznaje ništa. Šta je s njim? To je neprihvatljivo - izjavio je Maduro u emisiji na državnoj televiziji.

- Građani su saglasni da zakoni moraju funkcionirati i da službenici rade svoj posao – kazao je.

Opozicija, neke zapadne zemlje i međunarodna tijela poput panela stručnjaka Ujedinjenih nacija kažu da glasanje nije bilo transparentno i zahtijevaju objavu potpunih rezultata, s nekima koji otvoreno osuđuju prevaru.

Gonzalezov portparol kazao je da čeka bilo kakvu obavijest o nalogu, ali nije dao daljnje komentare. Opozicija je uvijek negirala bilo kakva nedjela.

- Izgubili su svaki pojam o stvarnosti - izjavila je opoziciona čelnica Maria Corina Machado na platformi X.

- Prijetnja novoizabranom predsjedniku samo će postići više kohezije i povećati podršku Venecuelanaca i svijeta Edmundu Gonzalezu – navodi ona.

Opozicija je na javnoj web stranici objavila, kako tvrdi, kopije više od 80 posto zbirova na nivou glasačkih kutija, dok izborno vijeće tvrdi da je cyber napad u izbornoj noći spriječio objavljivanje potpunih zbirova.

Čini se da je zahtjev za nalogom najnoviji vladin potez u, kako opozicija kaže, gušenju neistomišljenika.

Saab je također pokrenuo krivične istrage protiv Machada i same web stranice za prebrojavanje glasova opozicije, a pritvaranja opozicionih ličnosti i demonstranata nastavljena su u sedmicama nakon glasanja.

Protesti su doveli do najmanje 27 pogibija i oko 2.400 hapšenja.

Gonzalez je ignorirao tri poziva za svjedočenje o web stranici, dopuštajući da se za njim potencijalno izda nalog u tom slučaju.

Nalog je izdan nakon što je tužitelj Luis Ernesto Duenez zatražio hapšenje Gonzaleza zbog uzurpacije položaja, krivotvorenja javnih dokumenata, podsticanja na nepoštovanje zakona, urote i udruživanja, a sve je navodno počinjeno protiv države Venezuele.

Tužioci s kojima se konzultirao Reuters kažu da venevuelanski zakon ne dopušta starijima od 70 godina da služe kaznu u zatvorima, umjesto toga zahtijeva se kućni pritvor. Gonzalez, koji je proše sedmice napunio 75 godina, oženjen je i ima dvije kćeri; jedna živi u Caracasu, a druga u Madridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.