NAKON IZBORA

Situacija u Venecueli se ne smiruje: I dalje traju protesti i brojna hapšenja

Protesti zbog izbornih rezultata doveli su do najmanje 27 smrtnih slučajeva

Veliki neredi nakon izbora. Facebook

Dž. R.

29.8.2024

Mjesec dana je prošlo od spornih predsjedničkih izbora u Venecueli, a politička opozicija i vladajuća stranka održali su skupove povodom toga dok se hapšenja opozicionih političara nastavljaju.

Apel međunarodne zajednice

Izborna komisija Venecuele proglasila je dosadašnjeg predsjednika Nikolasa Madura, na vlasti od 2013., pobjednikom izbora 28. jula, bez objave potpunih rezultata glasanja.

Venecuelanska opozicija objavila je vlastite rezultate koji pokazuju uvjerljivu pobjedu svojeg kandidata Edmunda Gonzaleza.

Spor je izazvao apel međunarodne zajednice za objavu potpunih rezultata, ali i smrtonosne proteste u zemlji i hapšenja opozicionih ličnosti i novinara.

Opoziciona čelnica Maria Corina Machado izjavila je u utorak za Reuters da mirni ulični protesti i međunarodni pritisak još uvijek imaju potencijal svrgnuti Madura.

Na svojem je političkom skupu u glavnom gradu Caracasu pozvala pristaše da nastave s pritiskom i "istovremeno štite jedni druge, jer je ono što si režim dopušta je brutalno."

Brojna hapšenja

Ubrzo nakon skupa, opoziciona koalicija priopćila je da je čelnik stranke Biagio Pilieri, koji se pojavio zajedno s Machado, uhapšen.

Kasnije tog dana, opozicione skupine izvijestile su o najmanje dva uhapšena člana opozicije, uključujući advokata Machadina pokreta.

U naftnom gradu na zapadu države Maracaibu, stotinjak pristaša opozicije okupilo se na kratkom protestu rano u srijedu, pod budnim okom policije.

- Ovo je posljednje okupljanje na kojem ću prisustvovati, napuštam zemlju u petak - rekao je student mašinstva Stivard Prijeto (Stiward Prieto). Priča kako je nakon izbora izgubio posao u javnoj elektroprivrednoj kompaniji, dok mora skrbiti o svom starijem ocu, penzionisanom učitelju koji boluje od dijabetesa.

- Boli me što ovako odlazim, ali nemam druge opcije - izjavio je Prijeto, mašući venezuelanskom zastavom.

Više od 7,7 miliona Venecuelanaca napustilo je domovinu posljednjih godina, dok drugi kažu da će i oni nastojati otići ostanu li Madurovi socijalisti na vlasti.

Smrtonosni protesti

Protesti zbog izbornih rezultata doveli su do najmanje 27 smrti. Grupa za ljudska prava Foro Penal kaže da se oko 1.780 ljudi drži kao politički zatvorenici, od čega 114 adolescenata.

- Fašisti su prije mjesec dana pokušali destabilizirati našu zemlju, ali snaga naroda, plemenitost, poniznost, skromnost naložili su da mi to možemo, kao i da se predsjednik zove Nicolas Maduro - rekao je državnoj televiziji pristaša vladajuće stranke Andres Guillen.

Opozicioni kandidat Gonzalez, koji je zajedno s Machado pod istragom zbog poticanja na nasilje i drugih zločina, oglušio se na dva poziva da svjedoči o opzicionoj web stranici na kojoj su objavljeni izborni rezultati. Ako se ogluši i na treći, mogao bi biti izdan nalog za njegovo hapšenje.

Državna izborna komisija Venecuele i vrhovni sud kažu da je Maduro osvojio nešto više od polovine glasova na izborima. Komisija obrazlaže da još nije objavila detaljne rezultate zbog kibernetičkog napada.

Maduro je u utorak napravio velike promjene u svom kabinetu, skrenuvši svoju retoriku s izbora na obećane promjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.