EVROPSKA SIGURNOST

Fon der Lajen potvrdila: Nova Komisija imat će komesara za proširenje

Na Bledskom strateškom forumu rekla je kako je pitanje proširenja u prošlom sazivu Komisije vraćeno na "vrh političke agende"

Ursula von der Lejen. Platforma X

N. Aj.

2.9.2024

Novi sastav Evropske komisije uključivat će komesara za proširenje, najavila je u ponedjeljak predsjednica tog tijela Ursula don der Lajen (Von der Leyen).

Na Bledskom strateškom forumu ona je rekla kako je pitanje proširenja u prošlom sazivu Komisije vraćeno na "vrh političke agende". U novom sazivu taj se proces mora dodatno ubrzati i dobiti „potpunu pažnju”.

Stoga će Evropska komisija u novom sastavu, koji bi uskoro trebao biti otkriven, dobiti i komesara za proširenje, najavila je fon der Lajen.

Predsjednica EK rekla je da je proširenje "investicija" u evropsku sigurnost i ekonomsku konkurentnost, pa najavila da će šest država kandidatkinja ubrzo predstaviti svoj plan reformi koje će biti nagrađene s evropskim investicijama ukupno vrijednima šest milijardi eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao kako će Hrvatska biti iznimno zadovoljna resorom koji će hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica preuzeti u novoj Komisiji, no nije htio reći o kojem se području točno radi, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.