POGORŠANI ODNOSI

Finska vlada predlaže zabranu ruskim državljanima da kupuju nekretnine

Odnosi između Finske i susjedne Rusije pogoršali su se od invazije Moskve na Ukrajinu 2022. godine

Anti Hakanen. AP

FENA

2.9.2024

Finska vlada predlaže zabranu većini ruskih državljana kupovinu nekretnina u toj nordijskoj zemlji u cilju zaštite nacionalne sigurnosti, izjavio je u ponedjeljak ministar odbrane Anti Hakanen.

Odnosi između Finske i susjedne Rusije pogoršali su se od invazije Moskve na Ukrajinu 2022., što je nagnalo Helsinki da se pridruži vojnom savezu NATO nakon decenija nesvrstanosti.

Predložena zabrana kupnje nekretnina izuzela bi dvojne državljane i Ruse sa stalnim boravkom u Finskoj ili drugim zemljama Evropske unije, a predmet je stručnih konsultacija uoči kasnijeg glasanja u parlamentu.

- Propisi imaju za cilj spriječiti moguće neprijateljske uticaje protiv Finske - izjavio je Hakkanen na konferenciji za novinare.

Finska već nadzire oko 3.500 nekretnina u zemlji povezanih s ruskim vlasnicima, kaže ministar, ne navodeći pojedinosti.

Helsinki već neko vrijeme nastoji ograničiti sticanje nekretnina ruskih državljana u blizini strateških lokacija na temelju postojećih propisa, blokirajući tri u oktobru prošle godine i još tri u januaru ove godine.

Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1.340 kilometara, zatvorila je sve prelaze između dviju zemalja i optužila je Kremlj da podstiče azijske i afričke migrante da tu traže azil, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.