LINIJE FRONTA

Ofanziva na Kursk nije poljuljala rusku akciju: Iako je ponizila Rusiju, Ukrajina nije zaustavila njen napredak

Ali operacija Kursk nije uspjela postići svoj veliki cilj odvraćanja ruskih snaga od njihovog prodora u Ukrajini

Ukrajinska vojska: Problemi u Donbasu. AP

Danijal Hadzovic

1.9.2024

Četiri sedmice nakon ukrajinskog napredovanja u ruskoj pokrajini Kursk, zvučna slika rata se mijenja. Ukrajina nastavlja ići naprijed, koristeći elektroničko ratovanje i zelenilo ljeta, kako bi izbjegla najgori dio pažnje Rusije. 

Posebno se čini da su njihovi komandanti odlučni u probijanju na zapad prema prirodnim granicama rijeke Sejm. Ali tempo se usporava - i nova linija ratišta, koja se proteže stotinama kilometara, poprima oblik.

Kulminacija ofanzive

Magla rata i plašt ukrajinske operativne tajnosti znače da su detalji još nepoznati. Ali satelitske slike koje prikazuju ruske utvrde nude najočigledniju potvrdu stabilizacije. 

U početnoj fazi, ruski inžinjerski timovi štitili su se od najgoreg mogućeg scenarija, ukopavajući se oko ciljeva visoke vrijednosti poput nuklearne elektrane u blizini Kurčatova i duž glavne ceste koja vodi na sjever do glavnog grada regije, Kurska. 

Sada grade proširene utvrde na istoku i zapadu, mnogo bliže novim linijama ratišta - i na najbližoj tački, samo 16 km od pretpostavljenih ukrajinskih položaja. Brzina izgradnje odražava se u južnoj Ukrajini početkom 2023. Pojava takozvane "Surovikinove linije", nazvane po ruskom zapovjednom generalu u to vrijeme, odigrala je ključnu ulogu u zaustavljanju ukrajinske protuofanzive kasnije te godine.

Ukrajinski vojno-obavještajni izvori kažu da ih ne brine vjerovatna kulminacija ofanzive na Kursk. Operacijom su već postignuti važni ciljev. Kursk je pokazao sposobnost Ukrajine da zaobiđe brojčanu prednost Rusije. 

Bio je sinhroniziran sa širom kampanjom "dubokih udara" na Rusiju, korištenjem oružja proizvedenog u Ukrajini za svakodnevno pogađanje aerodroma i energetske infrastrukture. Uspjeh je pokazao šta bi se moglo postići ako bi zapadni saveznici Ukrajine odustali od ograničenja upotrebe svog oružja.

Ruski napredak

Ali operacija Kursk nije uspjela postići svoj veliki cilj odvraćanja ruskih snaga od njihovog prodora prema Pokrovsku, vitalnom logističkom čvorištu za ukrajinske trupe. Rusija je premjestila neke trupe iz regije Herson na jugu i s linija Časiv Jar i Siversk na istoku. Ali kao što je ukrajinski vrhovni komandant Olesksandr Sitiski (Syrsky) priznao 27. avgusta, Rusija je samo pojačala svoju usredotočenost na grad raskrižja. 

Štaviše, čini se da se ukrajinska odbrana raspada, a Rusija brzo napreduje duž glavne željezničke pruge s istoka. Do kraja konferencije generala Sirskog, ruske snage su u potpunosti ušle u rudarski grad Novohrodivku, manje od devet kilometara od Pokrovska. Oleksandr, komandant bespilotnih letjelica u 110. brigadi, kaže da se Rusi ističu u vlastitim iznenadnim operacijama. "Skrivaju se u šumama, prikupljaju snage, a zatim jurnu naprijed."

Ruski brzi napredak istaknuo je slabosti u redovima Ukrajine. U nekim su slučajevima ruske trupe koje su napredovale pretvorile ukrajinske betonske rovove u svoje. Jednostavno, nije bilo dovoljno ukrajinskih prepreka ili ljudi da drže linije. Rusi su mnogo bolje opremljeni u tom smislu, s deset posvećenih inžinjerijskih pukova protiv ukrajinskog jednog puka i dvije brigade.

Problemi u Donbasu

Problemi Ukrajine u regiji Donbas postavljaju pitanja o tome šta ona radi sa svojim rezervama, za koje ruski komentatori tvrde da nisu beznačajne. Proteklih nekoliko dana pojavili su se izvještaji o novom gomilanju trupa u blizini ruske granice u regiji Belgorod i na granici s Bjelorusijom na sjeveru. 

Puštaju se nagađanja o mogućem drugom upadu na jug. Ali nakon poniženja Kurska za Rusiju, jedno je jasno: spremni su. Neće biti novog elementa iznenađenja. Opasnost je da će Ukrajina, kako se situacija oko Pokrovska bude pogoršavala, biti prisiljena upotrijebiti sve što ima da zaustavi klizanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.