ZAPADNA OBALA

Gradonačelnik Jenina: Izraelska vojska nanijela štetu veću od 135 miliona dolara

Nidal al-Obaidi opisujući razmjere štete u okupiranom gradu na Zapadnoj obali za Anadolu situaciju je uporedio sa zemljotresom

Jenin u ruševinama. Anadolija

Anadolija

1.9.2024

Gradonačelnik Jenina Nidal al-Obaidi je u nedjelju uporedio tekuću izraelsku vojnu operaciju u tom okupiranom gradu na Zapadnoj obali sa "zemljotresom", procjenjujući da je do sada pričinjena šteta od oko 500 miliona šekela (135,2 miliona dolara).

- Najveći gubitak je u životima. Na materijalnom nivou, razaranja koju su izazvale izraelske snage su ogromna, uključujući štetu na infrastrukturi, kao što je uništavanje vodovodnih i komunikacionih linija i gađanje električnih transformatora - rekao je al-Obaidi u intervjuu za Anadolu nakon izraelske ofanzive na grad Jenin, njegovo istočno područje i izbjeglički kamp.

Opisujući situaciju, posebno na istoku i u kampu, gradonačelnik je rekao da je "kao da je zemljotres pogodio grad, uz masovna razaranja, uništene ulice, srušene kuće, dok su i mnogi drugi objekti dignuti u zrak".

Obaidi je rekao da izraelska vojska "namjerno sabotira i uništava grad", napominjući da je "operacija nastavljena pet uzastopnih dana, s novim razaranjima i oštećenjima svaki dan".

Naglasio da je vojna operacija "paralizovala javni i ekonomski život", dodajući da se stanovnici suočavaju sa izuzetno teškim uslovima, sa velikim nedostatkom osnovnih zaliha u istočnom području i kampu zbog opsade koja je u toku.

Izraelska vojska je od srijede započela svoju najveću vojnu operaciju na sjevernoj Zapadnoj obali od 2002. Velike snage su upali u gradove Jenin i Tulkarm, i njihove izbjegličke kampove, kao i kamp Fara kod Tubasa. Vojska se povukla iz kampa Fara u četvrtak rano ujutro i iz Tulkarma kasnije te večeri.

Međutim, operacije u Jeninu se nastavljaju, a izraelska vojska raspoređuje u grad oklopne snage, uz podršku vazdušnih snaga. Operacija je rezultirala smrću najmanje 26 Palestinaca, prema izraelskim vojnim izvorima. Prema palestinskim podacima najmanje 674 Palestinca su ubijena, oko 5.400 je ranjeno, a više 10.300 uhapšeno na Zapadnoj obali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.