TVRDE DA JE NEZAKONITO

Američki demokrati tužili izbornu komisiju Džordžije: Nova pravila izazvat će haos

Tužbu su Vrhovnom sudu okruga Fulton podnijeli lokalni demokratski političari Džordžije

Tramp se na izborima 5. novembra sučeljava s potpredsjednicom Kamalom Haris. Screenshot / AP

Z. K.

27.8.2024

Demokrati su jučer tužili izborne dužnosnike savezne države Džordžiji tvrdeći da su nova pravila koja bi lokalnim dužnosnicima mogla omogućiti odgodu ovjere predsjedničkih rezultata u novembru nezakonita.

Ovjera glasova

Tužbu su Vrhovnom sudu okruga Fulton podnijeli lokalni demokratski političari Georgije, Demokratski nacionalni odbor i Demokratska stranka Georgije ističući da nova pravila, koja je ovog mjeseca odobrila Državna izborna komisija Georgije pod kontrolom republikanaca, uvode znatnu neizvjesnost u postizborni proces i izazivaju haos uspostavljanjem novih procesa koji su u suprotnosti s postojećim zakonskim dužnostima.

Njihovo uvođenje ima cilj, navode, dati pojedinim okružnim izbornim dužnosnicima mogućnost odgode ili otkazivanja ovjere glasova.

Prošle sedmice peteročlani izborni odbor u Georgiji, koji uključuje tri konzervativna člana odobrena od bivšeg predsjednika, a sada republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa (Trump), glasao je za ovlasti članovima izbornog odbora okruga da istraže bilo kakve razlike između broja glasačkih listića i broja glasača u svakoj četvrti prije certifikacije.

Takva nepodudaranja nisu neuobičajena i obično nisu dokaz prevare, ističu zagovornici prava glasa, no kažu i da bi to pravilo moglo dopustiti pojedinim članovima odbora da namjerno odgode odobravanje rezultata.

U tužbi Demokrata stoji da je utvrđeno zakonom da je odgovornost pravosudnog sistema, a ne pojedinačnih izbornih dužnosnika, da razriješe optužbe o prevari glasača.

Bez odgovora

Tramp je godinama lažno tvrdio da su izbori 2020. bili namješteni prevarom. Njegov telefonski poziv u januaru 2021., u kojem je tražio od najvišeg izbornog dužnosnika Georgije, republikanskog državnog sekretara Brada Raffenspergera, da "pronađe" dovoljno glasova kojima bi utjecao na ishod, pomogao je dovesti do Trampove optužnice koja je na čekanju za državne optužbe.

Tramp se na izborima 5. novembra sučeljava s potpredsjednicom Kamalom Haris (Harris), demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom, a ankete pokazuju tijesnu utrku - s Georgijom među sedam država koje će vjerovatno odrediti ishod. Ured državnog sekretara Georgije, koji nadzire odbor, nije odgovorio na zahtjeve za komentar na tužbu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.