"RUSKI ZAKERBERG"

Ko je osnivač Telegrama Pavel Durov: Ima preko 100 djece, prognan je iz Rusije

Telegram je u julu 2024. imao 950 miliona aktivnih korisnika, čineći ga 4. najpopularnijom platformom za razmjenu poruka

Instagram

N. H.

26.8.2024

Osnivač aplikacije za razmjenu poruka "Telegram", Pavel Durov, nalazi se u pritvoru nakon što je uhapšen u Francuskoj u okviru tekuće sudske istrage. 

Ovaj 39-godišnji tehnološki milijarder opisan je kao ruski Mark Zakerberg (Zuckerberg) zbog uloge u osnivanju platforme društvenih medija "VK", ali je bio primoran napustiti tu kompaniju. 

Nastavio je voditi Telegram iz Dubaija, nakon što je dobio dvojno državljanstvo Francuske i UAE. 

Redovno je putovao po Aziji, Bliskom istoku i Evropi, a francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je u ponedjeljak rekao da ot nije policijska odluka. 

Telegram je u julu 2024. imao 950 miliona aktivnih korisnika, čineći ga 4. najpopularnijom platformom za razmjenu poruka. 

Inače, Ruski izgnanik retko daje intervjue medijima, ali često dijeli lične novosti i uvide preko svog Telegram kanala, koji ima više od 11 miliona pretplatnika.

On je 2019. godine rekao da je odustao od konzumiranja hrane u sklopu radikalne dijete koja ima za cilj poboljšanje njegove produktivnosti i fokusa, dok je novija objava otkrila da ima preko 100 djece.

- Upravo mi je rečeno da imam preko 100 biološke djece - napisao je u postu na svom zvaničnom Telegram kanalu 29. jula. 

- Prije petnaest godina jedan prijatelj mi se obratio sa čudnom molbom. Rekao je da on i njegova supruga ne mogu imati djecu zbog problema sa plodnošću i zamolio me da doniram spermu na klinici kako bi dobili bebu. Šef klinike mi je rekao da nedostaje "kvalitetni donatorski materijal" i da je moja građanska dužnost da doniram više sperme kako bih anonimno pomogao većem broju parova… Brzo naprijed do 2024. godine, moja dosadašnja aktivnost doniranja je pomogla stotinu parova u 12 zemalja da imaju djecu. Štaviše, mnogo godina nakon što sam prestao da budem donator, barem jedna klinika za vantjelesnu oplodnju još uvijek ima moju zamrznutu spermu na raspolaganju za anonimnu upotrebu porodicama koje žele da imaju djecu. Naravno da postoje rizici, ali ne žalim što sam bio donator. Nedostatak zdrave sperme postaje sve ozbiljniji problem širom svijeta i ponosan sam što sam učinio svoj dio da ga ublažim - rekao je svojih 11 miliona pretplatnika.

Njegovo hapšenje izazvalo je osudu zagovornika privatnosti i slobode govora, a zviždač NSA Edvard Snouden (Edward Snowden) to je opisao kao “napad na osnovna ljudska prava govora i udruživanja”.

Tehnološki milijarder je dodao da planira “otvoriti” svoj DNK kako bi njegova biološka djeca mogla lakše pronaći jedno drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.