UZBUNA KATEGORIJE 4

Grčka upozorila na vrlo visok rizik od požara, dok vatra na planini Pangaion bjesni peti dan

Kako navode lokalni mediji, vatra, koja trenutno gori na dva velika lokaliteta, već je uništila 1.200 hektara površine sa niskim rastinjem

Grčka. Anadolija

FENA

26.8.2024

Grčka je u ponedjeljak izdala upozorenje za vrlo visok rizik od požara ili uzbunu kategorije 4 u nekoliko regija, jer šumski požar na planini Pangaion nastavlja bjesniti već peti dan zaredom, prenosi Anadolu.

Kako navode lokalni mediji, vatra, koja trenutno gori na dva velika lokaliteta, već je uništila 1.200 hektara površine sa niskim rastinjem.

Trenutno na gašenju požara angažovano je 280 vatrogasaca, četiri aviona, četiri helikoptera i 46 vozila različitih tipova.

Ministarstvo civilne zaštite i klimatskih promjena izdalo je upozorenje na požar kategorije 4 (veoma visok rizik od požara) za nekoliko regija, uključujući Atiku, centralnu Grčku, Peloponez, Istočnu Makedoniju i Trakiju.

Napominjući da su nadležni resori i organi i dalje u stanju pripravnosti, ministarstvo je pozvalo građane da poštuju uputstva Vlade Grčke i budu krajnje oprezni kako bi zaštitili sebe i šume od daljih požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.