POČEO 11. AVGUSTA

Otkriven uzrok katastrofalnog šumskog požara kod Atine

Šumski požari su česta pojava u Grčkoj tokom ljeta već godinama

Grčka. Anadolija

El. T.

15.8.2024

Istražitelji vjeruju da je neispravan električni kabl mogao biti uzrok najgoreg požara u Grčkoj ove godine, prema izvorima bliskim istrazi. Ovaj požar, koji je usmrtio jednu ženu i uništio 10.000 hektara zemlje blizu Atine, obuhvatio je područje veličine Pariza.

Počeo 11. avgusta

Požar, koji je počeo 11. avgusta, izbio je iz šume blizu grada Varnavas, 35 km od glavnog grada, i proširio se u roku od jednog dana na sjeverna predgrađa Atine, od kojih neki nikada ranije nisu vidjeli požar, javlja Reuters.

Vlasti su ispitivale stanovnike Varnavasa u sklopu istrage o uzroku požara. Sedamdesetšestogodišnji muškarac rekao je da bi drveni stub za električnu energiju ispred njegove kuće, na kojem je bio pričvršćen labav kabl, mogao biti uzrok požara, rekli su zvaničnici, prensosi telegraf.rs.

Taj scenario je bio vodeći u istrazi, koja bi trebalo da bude zaključena u narednim mjesecima, rekao je zvaničnik upoznat sa istragom. U razmatranju je bila i mogućnost podmetanja požara.

Zvaničnik vatrogasne brigade, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je područje blizu električnog stuba određeno kao mjesto odakle je požar krenuo.

Šumski požari 

Šumski požari su česta pojava u Grčkoj tokom ljeta već godinama, a mnogi se pripisuju namjernom ili nenamjernom podmetanju, kratkim spojevima ili povremeno prirodnim uzrocima. Zemlja je registrovala više od 8.000 šumskih požara u 2023. godini.

U posljednjih nekoliko godina, rizik od ovakvih požara je povećan zbog klimatskih promena, koje su donijele toplije vrijeme i manje padavina.

Tužilac je angažovao inženjere da istraže uzrok najnovijeg požara.

Grčka mreža za distribuciju električne energije HEDNO saopćila je da nije pronašla nikakve dokaze o kvaru.

- Nemamo nikakve naznake da se desilo nešto pogrešno, poput kratkog spoja - rekao je zvaničnik HEDNO-a za Rojters, dodajući da su samo relevantne vlasti odgovorne za utvrđivanje uzroka požara.

Lokalni mediji su citirali stanovnike koji su čuli eksplozije prije nego što je požar izbio. Drugi su rekli da su u početku bila dva požara.

Slabiji vjetrovi su smirili požar koji je prešao razdaljinu od 40 kilometara prije nego što je stigao do atinskih predgrađa Penteli i Vrilisia, gdje je jedna žena poginula.

Ipak, zvaničnici su upozorili da su nova izbijanja požara moguća, jer se očekuje da vjetrovi ponovo ojačaju.

Požar koji se brzo širio u nedelju izbio je usred visokog rizika od požara zbog visokih temperatura i olujnih vjetrova.

Grčka je ove godine imala najtopliju zimu ikada zabilježenu i bila je na putu ka najtoplijem ljetu sa malo kiše u mnogim oblastima, što je, prema vatrogascima, recept za požare.

- Požar je počeo veoma daleko odavde, vjerovatno od električne žice, i za kratko vrijeme je spalio sve - rekao je 78-godišnji stanovnik Varnavasa, Janis Tsiminis, za Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.