HOĆE LI DOĆI DO PRIMIRJA

Netanjahu obećao Bajdenu: Izraelska vojska će se povući van Filadelfijskog koridora

U izvještaju nije precizirano kada će doći do povlačenja niti koliko će vojnih lokacija ostati

Bajden i Netanjahu: Razgovarali putem telefona. AP

Z. K.

24.8.2024

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, obećao je američkom predsjedniku Džo Bajdenu (Joe Biden) da će se izraelska vojska povući jedan kilometar od 14 kilometara dugog Filadelfijskog koridora, koji prolazi duž granice Gaze i Egipta, ostavljajući minimalan broj vojnih objekata u tom području.

Regionalna sigurnost

Obećanje dolazi u sklopu razgovora između Izraela i SAD-a u vezi s vojnom ofanzivom na Pojas Gaze i širim implikacijama za regionalnu sigurnost, javlja izraelski Channel 12.

Televizija tvrdi da je Egipat pristao dati Hamasu ažurirane karte položaja izraelske vojske u Filadelfijskom koridoru, iako Kairo nije dao službenu izjavu o tome.

Prema kanalu, tokom telefonskog razgovora s Bajdenom u srijedu navečer, Netanjahu je pristao na dva specifična uvjeta kao odgovor na pritisak SAD-a. Netanjahu je pristao evakuirati jedan kilometar Filadelfijskog koridora i minimizirati broj vojnih lokacija u tom području.

U izvještaju nije precizirano kada će doći do povlačenja niti koliko će vojnih lokacija ostati.

Također je prihvatio prijedlog SAD-a da se spriječi kretanje naoružanih grupa i oružja kroz koridor Netzarim, koji razdvaja sjevernu i južnu Gazu, te da odustane od zahtjeva za kontrolnim tačkama ili vojnim mjestima pod izraelskom kontrolom u ovom području, tvrdi medij.

Kanal nije ulazio u detalje o predloženom rješenju SAD-a za koridor Netzarim.

U srijedu je izraelski portal Walla izvijestio da su, po Netanjahuovom nalogu, izraelski pregovarači dali Egiptu i SAD-u karte koje pokazuju kontinuiranu izraelsku vojnu prisutnost duž filadelfijskog koridora kao dio prve faze sporazuma, iako u manjem opsegu. Ovaj je prijedlog navodno odbio Egipat.

Hamas još nije komentirao

Hamas još nije komentirao Netanjahuov novi prijedlog u vezi s Filadelfijskim koridorom. Prijedlog dolazi u trenutku kada izaslanstvo Hamasa treba stići u Kairo kako bi pregledalo napredak pregovora o prekidu vatre.

Filadelfijski koridor, demilitarizirana tampon zona od 14 kilometara duž granice između Pojasa Gaze i Egipta, ostaje jedna od glavnih spornih tačaka u pregovorima Izraela i Hamasa.

Ni izraelska vlada ni američka administracija nisu izdale službenu izjavu o navedenom obećanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.