SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Hiljade Palestinaca napušta Deir al-Balah, Egipat sumnja u prijedlog sporazuma o prekidu vatre

Upozorenje je natjeralo hiljade civila da pobjegnu pješice

Evakuacije u Deir al-Balahu. Anadolija

Anadolija

21.8.2024

Hiljade raseljenih palestinskih civila započelo je evakuaciju područja u Deir al-Balahu, u centralnom Pojasu Gaze, nakon novih izraelskih naredbi za evakuaciju.

Kako prenosi Anadolija, to područje je ranije bilo označeno kao "sigurna zona" za civile, ali je izraelska vojska naredila stanovnicima da ga napuste prije nove vojne operacije.

Portparol vojske Avičaj Adrae rekao je da se određena naselja u Deir al-Balahu sada smatraju "opasnom borbenom zonom", pozivajući stanovnike da se pomjere na zapad uoči neminovnog napada u toj oblasti.

- Upozorenje je natjeralo hiljade civila da pobjegnu pješice - kazali su očevici.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopćila je prošle sedmice da je Izrael smanjio "humanitarnu zonu" u Gazi na samo 11 posto teritorije, što je izazvalo paniku i strah među raseljenima.

Nastavak pregovora

Prema vladinoj kancelariji za medije u Gazi, dva miliona ljudi u toj palestinskoj enklavi je raseljeno.

Egipat, ključni posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, izrazio je danas, dan prije očekivanog nastavka pregovora u Kairu, sumnju u prijedlog sporazuma o tome pošto su otkriveni novi detalji tog dokumenta, čiji je cilj premošćavanje jaza između Izraela i Hamasa.

Izazovi u prijedlogu prevazilaženja razlika, kako se čini, podrivaju optimizam podstaknut ovosedmičnom posjetom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena bliskoistočnom regionu.

Diplomatska nastojanja su udvostručena jer raste strah od šireg regionalnog rata zbog ciljanih ubistava lidera palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha za koja je okrivljen Izrael, te prijetnji osvetom.

Zvaničnici u Egiptu koji ima jedinstvenu ulogu i posrednika i pogođene strane jer se graniči sa Gazom, izjavili su za AP da Hamas neće pristati na prijedlog iz više razloga uz postojeću zabrinutost da li će se sporazumom zaista ukloniti izraelske snage iz Gaze i okončati rat.

Jedan egipatski zvaničnik upoznat sa pregovorima je rekao da prijedlog zahtijeva primjenu prve faze u kojoj bi Hamas trebalo da oslobodi najosjetljivije civilne taoce otete u napadu 7. oktobra koji je izazvao rat.

Strane bi tokom prve faze pregovarale o drugoj i trećoj fazi bez garancija Hamasu od Izraela i posrednika.

Više od 50 raketa

- Amerikanci nude obećanje, ne garancije. Hamas to neće prihvatiti jer to znači da će Hamas osloboditi civilne taoce u zamjenu za šestosedmičnu pauzu u borbi bez garancija za stalni prekid vatre koji bi se postigao pregovorima - rekao je taj neimenovani zvaničnik.

On je također rekao da se u prijedlogu ne navodi jasno da će Izrael povući snage iz dva strateška koridora u Gazi - "Filadefije" duž granice Egipta i "Necarima" od istoka ka zapadu preko Pojasa Gaze.

Izraelska ponuda smanjuje svoje snage u Koridoru "Filadelfija" uz "obećanje" povlačenja iz tog područja, rekao je isti zvaničnik.

- To nije prihvatljvo za nas, naravno ni za Hamas - rekao je egipatski zvaničnik.

S druge strane fronta libanski Hezbolah je danas ispalio više od 50 raketa na kuće na anektiranoj Golanskoj visoravni, a je ranjena jedna osoba. Hezbolah je saopštio da je to bio odgovor na izraelski napad protekle noći duboko u Libanu gdje je poginula jedna osoba, a ranjeno je 19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.