SVIJET

Indijski premijer Modi posjetit će Ukrajinu

Indija se suzdržala od direktnog optuživanja Rusije

Premijer Indije. Fena

FENA

19.8.2024

 Indijski premijer Narendra Modi posjetit će Ukrajinu, saopćilo je u ponedjeljak indijsko ministarstvo vanjskih poslova, što je njegovo prvo putovanje u ratom razorenu zemlju od njenog sukoba s Rusijom i otprilike mjesec dana nakon što se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Pojedinosti putovanja bit će objavljene tokom dana, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Indijski mediji javili su da će Modi ovog mjeseca vjerovatno posjetiti Kijev.

Zapadne prijestolnice uvele su sankcije Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu u 2022., ali prijateljske zemlje poput Indije i Kine nastavile su s njom trgovati.

Indija se suzdržala od direktnog optuživanja Rusije - za ono što Moskva naziva posebnom vojnom operacijom - dok je pozvala dva susjeda da riješe sukob dijalogom i diplomatijom.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog odnosa Indije s Rusijom, posebno u vrijeme kada Washington nastoji ojačati veze s New Delhijem kao potencijalnom protivtežom rastućoj moći Kine.

New Delhi nastoji produbiti svoje veze sa Zapadom, a istovremeno zadržati veze sa starim prijateljem Rusijom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.