FONDACIJA ZA PRAVDU

Rusija označila fondaciju Džordža "nepoželjnom" organizacijom

Oznaka "nepoželjna" primijenjena je na desetke stranih grupa otkako je Moskva počela koristiti tu klasifikaciju u 2015. godini

Amal i Džordž Kluni. AP

FENA

19.8.2024

Ruski tužitelji saopćili su u ponedjeljak da su "Clooney fondaciju za pravdu, američku neprofitnu grupu, označili kao “nepoželjnu” organizaciju zbog obavljanja rada u “holivudskim razmjerama” kako bi se diskreditirala Moskva.

Fondaciju su osnovali glumac Džordž Kluni (George Clooney) i njegova supruga, advokatica za ljudska prava Amal Kluni (Clooney).

Oznaka "nepoželjna" primijenjena je na desetke stranih grupa otkako je Moskva počela koristiti tu klasifikaciju u 2015. godini, čime se organizacija u potpunosti zabranjuje.

- Fondacija provodi rad holivudskih razmjera s ciljem diskreditacije Rusije - saopćio je Ured glavnog tužioca u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, bez pružanja dokaza.

- Aktivno podržava lažne domoljube koji su napustili zemlju – navode tužioci.

Dodaje se da "pod krinkom humanitarnih ideja" organizacija promiče inicijative za krivični progon najvišeg ruskog čelništva i javno širi negativne ocjene ruskog zakonodavstva o stranim agentima i nevladinim organizacijama.

Fondacija Kluni za pravdu nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Osim neprofitnih organizacija, ruska lista 'nepoželjnih' uključuje medijske kuće, političke, kulturne i vjerske grupe za koje Moskva tvrdi da predstavljaju prijetnju sigurnosti zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.