PREDSJEDNIK SAD

Bajden o pregovorima o prekidu vatre u Gazi: Bliži smo nego ikada postizanju sporazuma

Ne želim da baksuziram..., ali možda imamo nešto

Bajden: Imamo nešto. AP

Anadolija

16.8.2024

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) danas je izrazio nadu u postizanje dogovora, dok su pregovarači, koji su pokušavali utvrditi detalje o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Pojasu Gaze i oslobodili preostali taoci, napuštali glavni grad Katara Dohu, javlja Anadolu.

Novi sastanka pregovarača zakazan je za sljedeću sedmicu u Egiptu.

- Bliži smo nego što smo ikada bili. Ne želim ništa da baksuziram - rekao je Bajden novinarima i dodao:

Možda imamo nešto, ali još nismo tamo. Mnogo je, mnogo bliže nego prije tri dana. Zato držite palčeve.

Ranije u petak, posrednici iz SAD, Egipta i Katara objavili su da su Izraelu i Hamasu predstavili "prijedlog za premošćavanje" za dalje sužavanje "preostalih praznina na način koji omogućava brzu implementaciju sporazuma".

U zajedničkom saopštenju SAD, Egipta i Katara razgovori su opisani kao "ozbiljni i konstruktivni“, a dodaje se da su vođeni u pozitivnoj atmosferi.

Ne otkrivaju se detalji o novom prijedlogu, ali se navodi da je on "u skladu s principima koje je iznio predsjednik SAD-a Džo Bajden 31. maja i Rezolucijom Vijeća sigurnosti br. 2735".

U saopštenju se dodaje da će tehnički timovi iz Egipta, Katara i SAD-a "raditi u narednim danima na detaljima implementacije, uključujući aranžmane za implementaciju opsežnih humanitarnih odredbi sporazuma, kao i na pojedinostima u vezi sa taocima i zatvorenicima".

Napomenuto je da će se visoki zvaničnici tri zemlje "ponovo sastati u Kairu prije kraja sljedeće sedmice s ciljem zaključenja dogovora prema uslovima iznesenim danas".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.