MOHAMED BIN SALMAN

Saudijski princ strahuje, požalio se američkim kongresmenima: "Moj život je u opasnosti"

Spomenuo je članovima Kongresa da dovodi svoj život u opasnost postižući veliku pogodbu sa SAD i Izraelom

Muhamed bin Salman. AP

N. H.

15.8.2024

Saudijski princ Mohamed bin Salman rekao je američkim kongresmenima da rizikuje svoj život time što se zalaže za sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Kako piše "Politico", saudijski princ je spomenuo članovima Kongresa da dovodi svoj život u opasnost postižući veliku pogodbu sa SAD i Izraelom, koja uključuje normalizaciju saudijsko-izraelskih veza.

Najmanje u jednoj prilici se pozvao na Anvara Sadata, egipatskog lidera koji je ubijen nakon sklapanja mirovnog sporazuma s Izraelom, pitajući šta su SAD uradile da zaštite Sadata. On je, također, govorio o prijetnjama s kojima se suočava, objašnjavajući zašto svaki takav sporazum mora uključivati pravi put do palestinske države - posebno sada kada je rat u Gazi pojačao bijes arapskih zemalja prema Izraelu, piše "Politico", pozivajući se na bivšeg američkog zvaničnika upoznatog sa sadržinom razgovora.

- Ovako je on to objasnio: "Saudijci veoma duboko mare za ovo, i ulice širom Bliskog istoka duboko mare za ovo, i moj mandat na mjestu čuvara svetih mjesta islama neće biti siguran ako ne budem insistirao na onom što je najhitnije pitanje pravde u našem regionu - rekao je "Politicu" jedan izvor blizak razgovorima.

Ipak, navodi se u izvještaju, MBS, kako je inače poznat saudijski princ, "izgleda da namjerava da postigne megasporazum sa SAD i Izraelom", koji smatra "ključnim za budućnost svoje zemlje".

Nije jasno kada su se ovi razgovori desili i kada je prestolonasljednik razgovarao o svom potencijalnom ubistvu. Izvori u Američkom kongresu rekli su da je mogućnost sklapanja sporazuma o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije prije novembarskih predsjedničkih izbora gotovo zatvorena, bez vremena da Senat ratifikuje američko-saudijsku komponentu sporazuma prije pauze.

Izraelsko-saudijska normalizacija je dugo željeni cilj premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu). Međutim, premijer je više puta odbacio buduću palestinsku državu, čineći svaki takav dogovor komplikovanim i teškim poduhvatom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.