NAKON TRAMPA

Kampanja Kamale Haris bila na meti hakerskih napada, oglasio se FBI

Imamo snažne mjere sajber sigurnosti i nismo svjesni bilo kakvog kršenja sigurnosti naših sistema, naveo je zvaničnik

Kamala Haris. AP

N. H.

14.8.2024

Kampanja najvjerovatnije demokratske predsjedničke kandidatkinje SAD Kamale Haris (Harris) saopćila je da je prošlog mjeseca FBI obavijestio da je bila na "meti operacije utjecaja stranog aktera", što označava koordinisanu aktivnost koju provode strane države, organizacije ili pojedinci kako bi utjecali na unutrašnje poslove, javno mnijenje ili političke procese u drugoj zemlji, izjavio je zvaničnik kampanje.

- Imamo snažne mjere sajber sigurnosti i nismo svjesni bilo kakvog kršenja sigurnosti naših sistema - rekao je zvaničnik, prenosi Reuters.

FBI je u ponedjeljak saopćio da je otvorio istragu zbog navoda iz kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa (Trump) da je bivši predsjednik bio meta hakera koji rade za iransku vladu.

Trampova kampanja okrivila je Iran i ukazala na izvještaj istraživača "Microsofta" od petka koji ukazuje da su hakeri povezani s iranskom vladom pokušali da provale na nalog "visoko rangiranog zvaničnika" u američkoj predsjedničkoj kampanji.

Iranski zvaničnici su negirali bilo kakvu povezanost s optužbama za hakovanje, a američka vlada nije zvanično optužila Iran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.