VOJNI ANALITIČAR

Antonio Prlenda za “Avaz”: Ukrajinci podsjećaju ruske građane da je rat u Ukrajini i njihova stvar

To bi trebalo pomoći pritisku domaće, ruske javnosti na Putina, koji još nije dovoljno jak, dodao je

Screenshot

Alen Bajramovic

10.8.2024

U situaciji kad je potpuno ovisan o naoružanju Zapada, a ruska vojska uči na greškama s početka agresije, (predsjednik Ukrajine Volodimir, op.a.) Zelenski mora nalaziti što kreativnije načine zadavanja udaraca Putinu, izjavio je za “Avaz” vojni analitičar Antonio Prlenda.

Napad Vojske Ukrajine, nakon skoro dvije i po godine ruske agresije, na pograničnu regiju Kursk u Rusiji, izazvao je opće iznenađenje. Ministarstvo odbrane Rusije sinoć je saopćilo da šalje dodatne snage u Kursk, a tokom dana stižu informacije o sukobima na terenu i pokušajima slamanja ukrajinske protuofanzive.

- Snažnijim operacijama na ruskom teritoriju Ukrajinci podsjećaju ruske građane da je rat u Ukrajini i njihova stvar, što pomaže razvoj kakvog - takvog antiratnog sentimenta u Rusiji. To bi trebalo pomoći pritisku domaće, ruske javnosti na Putina, koji još nije dovoljno jak. S druge strane, napadima na ruski teritorij Ukrajinci jačaju svoju poziciju za eventualne mirovne pregovore, koji u ovoj situaciji još uvijek ne bi odgovarali Ukrajini – ističe Prlenda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.