ŽESTOKI NAPAD

Palestinske grupe osudile stravični masakr koji je izraelska vojska počinila u Gazi

Krv djece vapi globalnoj savjesti da zaustavi genocid koji je Izrael počinio u Gazi, rekao je Al-Hayek.

Ubijeno najmanje 100 ljudi. Anadolija

Anadolija

10.8.2024

Palestinske grupe otpora oštro su osudile jutrošnji "stravični masakr" koji je počinila izraelska vojska nad raseljenim Palestincima koji su tražili utočište u školi Al-Taba'een u četvrti Al-Daraj u Gazi, javlja Anadolu.

Teški zločin

Lokalne vlasti saopćile su da je najmanje 100 Palestinaca ubijeno, a da su desetine ranjene u napadu kojeg su izraelske snage izvele za vrijeme klanjanja sabah-namaza u školi.

Palestinski pokret Islamski džihad saopćio je da je taj napadi napad bio "očigledni ratni zločin".

- Odabir vremena jutarnje molitve za izvršenje ovog užasnog i strašnog masakra potvrđuje da je neprijatelj imao namjeru da izazove najveći mogući broj žrtava među civilima, uključujući djecu i starce - navodi se u saopćenju Islamskog džihada.

Palestinska grupa Hamas također je osudila ovaj masakar, nazvavši ga teškim zločinom protiv čovječnosti.

Hamas je istakao da je ovaj incident dio šireg obrasca nasilja, uključujući prethodne napade na bolnice i stambene zgrade.

Portparol Fataha Munther Al-Hayek rekao je da je ovaj napad gnusan zločin protiv raseljenih civila i pozvao je međunarodnu zajednicu da odmah interveniše.

- Krv djece vapi globalnoj savjesti da zaustavi genocid koji je Izrael počinio u Gazi - rekao je Al-Hayek.

Demokratski front za oslobođenje Palestine (DFLP) također je osudio masakr, tvrdeći da takve zločine može počiniti samo Izrael zbog političke i vojne podrške koju dobija od SAD-a i zaglušujuće tišine međunarodne zajednice.

Tri projektila

Lokalni izvori javlja da su najmanje tri projektila ispaljena na prostor za molitvu i da su tijela mnogih žrtava ugljenisana.

Al-Taba'een je šesta škola sa raseljenim Palestincima u Gazi koja se ove sedmice našla na meti izraelskih napada.

Uprkos apelima posrednika, uključujući Egipat, SAD i Katar, da zaustave neprijateljstva, postignu prekid vatre i sporazum o razmjeni talaca, Izrael ustrajava u svojoj smrtonosnoj ofanzivi na Pojas Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.