OČEKUJE SE SMIRIVANJE

Počasni konzul Bangladeša u BiH Hajrudin Somun za „Avaz“: Privilegije pri zapošljavanju i korupcija nisu nepoznati ni nama na Balkanu

Somun smatra da su postojala dva glavna okidača posljednjih nereda

Hajrudin Somun. Fena

Alen Bajramovic

7.8.2024

Nakon odluke da na čelo privremene Vlade Bangladeša dođe dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Junuz, očekuje se smirivanje situacije u ovoj zemlji koja se proteklih dana našla pred opasnošću od masovnijih sukoba studentskih organizacija i vladinih snaga. 

Počasni konzul Bangladeša u BiH Hajrudin Somun za “Avaz” govori o uzrocima eskalacije nasilja i protestima u kojima je ubijeno više od 300 osoba, ali i izazovima koji su slični onima u BiH i državama Balkana.

- Zbog ogromog jaza između miliona siromašnih i manje bogatih, tamo već decenijama izbijaju demonstracije i neredi. Bangladeš je veoma bogata zemlja, iako ga bije glas da je najsiromašniji zbog veoma niske plaćenosti miliona radnika u tekstilnoj industriji. Njihovu odjeću kupuju čak i Kinezi – kaže Somun.

Smatra da su postojala dva glavna okidača posljednjih nereda. Demonstracije su počele sa zahtjevom da se ukine ili smanji kvota od 30 posto zapošljavanja onih koji su rodbinskoj ili drugoj vezi sa učesnicima u ratu za nezavisnost Bangladeša od Pakistana 1971 godine.

- Neredi su nastavljeni i nakon što je Vrhovni sud zemlje tu kvotu smanjio na pet posto. Vjerujem da vas takav sistem privilegija pri zapošljavanju u državnu službu podsjeća, kao i mene, na slično stanje s protekcijom koju su zaslužili ili smatraju da su zaslužili zbog učešća u „domovinskim ratovima“ Hrvatske i Bosne i Hercegovine 90-ih godina. Ne samo ta kvota, nego i mnogo šta drugo dovelo je do galopirajuće korupcije, koja je zahvatila ne samo Bangladeš i druge zemlje u razvoju nakon sticanja nezavisnosti u Aziji i Africi, a nije nepoznata ni nama u Evropi i na Balkanu – ističe Somun.

Drugi, mnogo važniji, povod je zabrana djelovanja opozicionih stranaka, osobito Jammat-e-Islami.

– Jamaat-e-Islami je pod uticajem radikalnih islamističkih ideja, posebno vahabizma, koje se posljednjih decenija šire po zemljama većinski nastanjenim muslimanima, a ne zaboravimo da ih je u Bangladešu preko 150 miliona. I sam sam, tokom službe u Maleziji, bio svjedokom tog uticaja u zemljama jugoistoka Azije, gdje se islam širio ne sabljom, nego svojim uvjerenjima i temeljnim vrijednostima, kojima je doprinosio napretku ne samo muslimana, nego cijelog svijeta. Ekstremna krila takvih stranaka žele da vrate i svijet islama nazad preko hiljadu godina – ističe Hajrudin Somun.

Dodaje da od funkcije počasnog konzula Bangladeša ima samo diplomatske tablice na svom starom “Volvu”, ali pošto predstavlja simboličnu diplomatsku veza između BiH i te azijske zemlje često mu se obraćaju naši ljudi koji žele otići tamo, a smatraju da im može pomoći oko viza, ili stanovnici Bangladeša koji traže posao u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.