PREMIJERKA POBJEGLA

Bangladeš čeka privremenu vladu: Jamaat-e-Islami otvorio ured stranke nakon više od decenije

Bangladeš je poprište duboke političke krize koja je eskalirala antivladinim protestima koji su primorali premijerku Šeik Hasinu da podnese ostavku

Ekstremno nasilje zbog nezadovoljstva. AP

Anadolija

6.8.2024

Opoziciona bangladeška stranka Jamaat-e-Islami otvorila je danas svoju stranačku kancelariju u Daki nakon što je više od decenije bila zatvorena, javlja Anadolu.

Eskalacija nakon protesta

Bangladeš je poprište duboke političke krize koja je eskalirala antivladinim protestima koji su primorali premijerku Šeik Hasinu (Sheikh) da podnese ostavku i pobjegne u Indiju. Vojska je najavila formiranje privremene vlade, a jutros je raspušten i parlament te zemlje. Organizatori studentskih protesta rekli su da bi dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhammad Yunus trebao biti na čelu vlade.

Odbjegla premijerka Hasina vladala je, kako su kritičari rekli, gvozdenom šakom, a njeni rivali su se suočili sa hiljadama sudskih slučajeva, za koje su tvrdili da su politički motivirani.

Stranka Jamaat-e-Islami je bila dio studentskog protestnog pokreta koji je doveo do pada Hasine, kćeri Šeik Mujibura Rehmana, vođe i osnivača Bangladeša.

Portparol stranka Jamaat-e-Islami Ataur Rahman Sarkar rekao je za Anadolu da je sjedište stranke u naselju Mogbazar nasilno zatvoreno 2011. godine i da mu nije dozvoljeno da radi, uprkos sudskom nalogu.

Oslobađanje aktivista

Shafiqur Rahman, predsjednik stranke, stigao je u sjedište stranke kasno sinoć.

Sjedište studentskog krila stranke, Bangladeš Islami Chhatra Shibir, također je ponovo otvoreno.

Predsjednik Bangladeša Mohammed Shahabuddin u ponedjeljak je razgovarao sa svim strankama i najavio da će politički lideri i aktivisti uhapšeni od jula biti oslobođeni.

Khaleda Zia, glavni opozicioni lider i šefica Bangladeške nacionalističke partije (BNP), također je oslobođena. Ova 78-godišnjakinja i dva puta premijerka Bangladeša osuđena 2018. godine na 17 godina zatvora zbog korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.