NEREDI U UK

Online sukob milijardera Maska i premijera Starmera: Neprimjereni komentari na društvenim mrežama

Tvrdio da zemlja ide prema građanskom ratu

Mask: Najavio građanski rat. AP Photo/Susan Walsh

Dž. R.

6.8.2024

Američki multimilijarder Ilon Mask (Elon Musk) i britanski premijer Kir Starmer (Keir) nastavljaju svoj sukob koji je izbio kada je Mask, zbog nereda koji su izbili u Velikoj Britaniji, na društvenim mrežama tvrdio da zemlja ide prema građanskom ratu.

Nema opravdanja

Mask je na društvenoj mreži X u komentarima ispod snimke demonstranata koji ispaljuju vatromet na policiju napisao da je građanski rat neizbježan. Ubrzo je reagirao Starmerov glasnogovornik, istaknuvši kako nema opravdanja za takve komentare i da svako ko raspiruje nasilje na internetu mora biti suočen s punom snagom zakona.

Među metama demonstranata bile su džamije i hoteli u kojima su smješteni tražitelji azila. Starmer je poručio kako se ne radi o protestima, nego o čistom nasilju. 

- Nećemo tolerirati napade na džamije ili na muslimanske zajednice - naveo je.

Mask mu je na to odgovorio da bi trebao biti zabrinut zbog napada na sve zajednice.

Štetni sadržaj

Inače, britanska vlada pokušava natjerati društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za uklanjanje štetnog internetskog sadržaja koji potiče dio nasilja.

Britanski ministar tehnologije Piter Kajl (Peter Kyle) sastao se sa šefovima TikToka, Mete, Googlea i X-a kako bi razjasnili odgovornost da zajedno nastave raditi na zaustavljanju širenja dezinformacija i huškanja punog mržnje. 

Sigurnosna upozorenja

Više od 400 ljudi uhapšeno je od početka nereda prošlog utorka.

Nekoliko zemalja izdalo je sigurnosna upozorenja svojim građanima u Velikoj Britaniji zbog nereda, uključujući Nigeriju, Maleziju i Indoneziju. Pojavili su se i pozivi da se na ulice izvede vojska, ali vlada insistira na tvrdnji da policija ima resurse potrebne za odgovor.

Nemiri su počeli u Southportu nakon hapšenja Aksela  Rudakubane (Axel), koji je optužen za ubistvo tri djevojčice. Rudakubana je rođen u Cardiffu prije nego što se preselio u selo blizu Southporta. Roditelji su mu iz Ruande. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.