ODLUKE

Nova britanska vlada najavila ukidanje zakona o minimalnom nivou usluga tokom štrajka

Laburisti, čija je pobjeda na izborima 4. jula okončala 14 godina konzervativne vlade, saopćili su da mjere nisu riješile štrajk

Masovni protesti u Velikoj Britaniji. Fena

FENA

6.8.2024

Nova britanska vlada saopćila je u utorak da planira ukinuti zakon koji je donijela prethodna administracija, i koji dopušta poslodavcima u ključnim javnim sektorima da zahtijevaju od radnika da zadrže minimalni nivo usluge tokom štrajka.

Konzervativna vlada donijela je zakon prošlog ljeta nakon više od godinu dana remetilačkih štrajkova širom željezničke mreže, bolnica i škola, izazvanih zahtjevima za višim platama u uslovima visoke inflacije.

Laburisti, čija je pobjeda na izborima 4. jula okončala 14 godina konzervativne vlade, saopćili su da mjere nisu riješile štrajk i da su samo rasplamsale napetosti ograničavanjem prava radnika.

- Uklanjanjem minimalnih nivoa usluge, ponovno ćemo postaviti industrijske odnose, tako da se temelje na pregovorima i pregovaranju u dobronamjernom duhu, okončavajući haos i vraćajući povjerenje u javne usluge - kazao je ministar ekonomije Jonathan Reynolds.

Vlada je saopćila da će službeno ukidanje zakona biti dio novog nacrta zakona o pravima iz radnog odnosa, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.