DAKA

Predsjednik Bangladeša raspustio parlament, čeka se formiranje prelazne vlade

Odluka o raspuštanju parlamenta donesena je nakon razgovora sa šefovima vojske, političkih stranaka, predstavnicima civilnog društva i studentima

Studenti dali rok 24 sata za raspuštanje vlade. Anadolija

Anadolija

6.8.2024

Predsjednik Bangladeša Muhamed Šahabudin (Mohammed Shahabuddin) danas je raspustio parlament, čime je okončana era vlasti bivše premijerke Šeik Hasine (Sheikh), koja je usljed masovnih antivladinih protesta pobjegla u Indiju, javlja Anadolu.

Raspušteni saziv parlamenta formiran je nakon kontroverznih izbora 7. januara, koje su izbore bojkotirale glavne opozicione stranke, uključujući Nacionalističku partiju Bangladeša (BNP) i njenog saveznika Jamaat-e-Islami.

Predsjedništvo u saopćenju navodi da je odluka o raspuštanju parlamenta donesena nakon razgovora sa šefovima vojske, liderima političkih stranaka, predstavnicima civilnog društva i liderima protestnog pokreta predvođenog studentima.

Studenti su dali rok od 24 sata da se raspusti parlament i formira privremena vlada.

U saopćenju se navodi i da je iz zatvora puštena Khaleda Zia, glavna opoziciona liderka i šefica BNP-a. Ova 78-godišnjakinja i dva puta premijerka Bangladeša osuđena je 2018. godine na 17 godina zatvora zbog korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.