DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken upozorava: Iran bi mogao napasti Izrael u roku od 48 sati

Blinken je istaknuo da SAD ulaže napore da ograniče napade Irana i Hezbolaha

Entoni Blinken. Anadolija

Anadolija

5.8.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u telefonskom razgovoru s ministrima vanjskih poslova zemalja G7 rekao da bi Iran i Hezbolah mogli napasti Izrael u roku od 24 do 48 sati, prenosi Anadolu.

Prema tri izvora koji su upoznati s telefonskim razgovorom, a koji su govorili za američki prortal "Axios", Blinken je izjavio da SAD vjeruje da će Iran i Hezbolah uzvratiti.

Obavijestivši ministre vanjskih poslova zemalja G7 da nije jasno na koji će način Iran uzvratiti, Blinken je rekao da ne znaju tačan trenutak napada, ali "mogli bi početi u sljedećih 24 do 48 sati".

Blinken je istaknuo da SAD ulaže napore da ograniče napade Irana i Hezbolaha što je više moguće, a zatim prekinu ciklus eskalacije napetosti obuzdavanjem reakcije Izraela.

Pozivajući ministre vanjskih poslova G7 da izvrše diplomatski pritisak na Iran, Hezbolah i Izrael da pokažu suzdržanost, Blinken je ustvrdio da je povećanje broja američkih snaga u regiji u odbrambene svrhe.

Izvor koji je prisustvovao sastanku izjavio je da je Blinken "djelovao razočarano" dok je ministre informirao o posljednjim razgovorima s Izraelom o zatvorenicima u Gazi i sporazumu o prekidu vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.