POTVRDIO PENTAGON

SAD šalje više ratnih brodova i borbenih aviona na Bliski istok

Vašington nastoji ojačati odbranu nakon prijetnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha

F/A-18E Super Hornet borbeni avion. Military.com

N. Aj.

3.8.2024

Američka vojska rasporedit će dodatne borbene avione i ratne brodove mornarice na Bliskom istoku, saopćio je Pentagon u petak, dok Vašington nastoji ojačati odbranu nakon prijetnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha.

SAD se spremaju na to da Iran ispuni svoj zavjet da će odgovoriti na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijeha - jedno u nizu ubistava visoko pozicioniranih ličnosti palestinske militantne grupe dok rat između Izraela i Hamasa u Gazi bjesni.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) odobrio je slanje dodatnih mornaričkih krstarica i razarača - koji mogu oboriti balističke projektile - na Bliski istok i u Evropu.

Također šalje dodatnu eskadrilu borbenih aviona na Bliski istok.

- Ostin je naredio prilagođavanje američkog vojnog stava dizajniranog da poboljša zaštitu američkih snaga, da poveća podršku odbrani Izraela i da osigura da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na različite nepredviđene situacije - navodi se u saopćenju Pentagona.

Dodaje se da će povećati spremnost za raspoređivanje više kopnene odbrane od balističkih projektila.

Američka vojska je također intenzivirala raspoređivanje prije 13. aprila, kada je Iran pokrenuo napad na izraelsku teritoriju dronovima i projektilima. Ipak, prijetnja od Hezbolaha u Libanu mogla bi predstavljati jedinstven izazov za sve napore Sjedinjenih Država da presretnu dronove i projektile s obzirom na ogroman arsenal te grupe i neposrednu blizinu Izraela.

Istovremeno, Izrael je uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih saveznika uspješno oborio gotovo oko 300 dronova i projektila.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je, u telefonskom razgovoru u četvrtak s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) u četvrtak, razgovarao o novom odbrambenom vojnom raspoređivanju SAD za podršku Izraelu u borbi protiv prijetnji poput projektila i dronova, saopćila je Bijela kuća.

Iran i Hamas optužili su Izrael da je izvršio ubistvo Hanijeha i obećali da će uzvratiti svom neprijatelju. Izrael nije preuzeo odgovornost za smrt niti je negirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.