NAJVEĆA RAZMIJENA

Kremlj pozdravio povratak u domovinu razmijenjenih ruskih špijuna i "spavača"

Njemački sud osudio je Krasikova za ubistvo bivšeg čečenskog militanta u berlinskom parku 2019., a predsjednik Vladimir Putin ga je zagrlio

Razmjena zarobljenika. Anadolija

FENA

2.8.2024

Kremlj je u petak saopćio da je Vadim Krasikov, ubica koga je Njemačka vratila u najvećoj razmjeni zarobljenika između Istoka i Zapada od Hladnog rata, bio zaposlenik ruske Savezne službe sigurnosti FSB i da je služio u Alpha grupi, jedinici specijalnih snaga FSB.

Njemački sud

Njemački sud osudio je Krasikova za ubistvo bivšeg čečenskog militanta u berlinskom parku 2019., a predsjednik Vladimir Putin ga je zagrlio nakon što je izašao iz aviona u Moskvi u četvrtak navečer.

Krasikov, koji je nosio bejzbol kapu i gornji dio trenerke, bio je prvi od povratnika koji je izašao iz aviona i susreo se s Putinom, signalizirajući njegov značaj za Moskvu koja se ponosi povratkom obavještajaca uhapšenih u inostranstvu.

Među onima koje je Moskva također dobila natrag je ruska porodica Dulcev, uključujući njihovo dvoje djece, koje je sud u Sloveniji osudio da su se pretvarali da su Argentinci kako bi špijunirali članicu EU i NATO-a.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak je potvrdio da je par "ilegalaca" - tajnih agenata obučenih da glume strance, koji provode godine živeći u inostranstvu pod lažnim identitetom.

- Djeca ‘ilegalnih’ obavještajnih agenata koja su jučer doletjela saznala su da su Rusi tek nakon što je avion poletio za Moskvu iz Ankare - kazao je Peskov novinarima.

- Prije toga nisu znali da su Rusi i da imaju bilo kakve veze s našom zemljom. A vjerojatno ste vidjeli kad su djeca silazila niz stepenice aviona da ne govore ruski i da ih je Putin pozdravio na španskom. Rekao je Buenos Nochas - dodao je.

- Djeca su jučer pitala roditelje ko ih je dočekao u Moskvi. Nisu ni znali ko je Putin. Tako rade “ilegalci”. Oni se toliko žrtvuju zbog predanosti svom poslu – kazao je.

Oslobađanje ostalih Rusa

Peskov, koji je izjavio da ruske vladine agencije rade na oslobađanju ostalih Rusa u inostranstvu, kazao je da su razmjenu zarobljenika, koju su proruski analitičari ocijenili kao pobjedu Moskve, dogovorili FSB i američka Centralna obavještajna agencija CIA.

Peskov je kazao da je Putin smatrao vitalnim lično se sastati s povratnicima na aerodromu van njihovog aviona.

- Bilo je to odavanje počasti ljudima koji služe svojoj zemlji i koji su se nakon vrlo teških iskušenja, a zahvaljujući velikom radu brojih ljudi, uspjeli vratiti u domovinu - kazao je.

Putin je povratnicima obećao državne nagrade i razgovor o njihovoj budućnosti.

Upitan da li je razmjena zarobljenika znak da bi Rusija mogla biti spremna za postizanje kompromisnog dogovora o Ukrajini, Peskov je rekao da se radi o različitim situacijama i da se radi na mogućem diplomatskom rješenju onoga što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, na "drugačijim principima", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.