IZRAELSKI PREMIJER

Netanjahu želi antiiransku "Abrahamovu alijansu", nećemo se zadovoljiti manjim od totalne pobjede

Izrael će se boriti dok ne uništimo vojne kapacitete Hamasa i njegovu vlast u Gazi i vratimo sve naše taoce kućama

Benjamin Netanjahu. Anadolija

Anadolija

24.7.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu iskoristio je obraćanje prije zajedničke sjednice Kongresa u srijedu kako bi pozvao na stvaranje regionalnog antiiranskog sigurnosnog pakta koji je nazvao "Abrahamova alijansa".

Netanjahu je rekao zastupnicima da je svijet vidio "tračak" njegovog predloženog pakta 14. aprila kada su arapske države i SAD presrele niz iranskih projektila i dronova za Izrael koje je lansirao Teheran u znak odmazde za raniji izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojoj su ubijeni visoki vojni zvaničnici.

Alijansa bi bila "prirodno produžetak" sporazuma o normalizaciji poznatih kao "Abrahamski sporazumi" koje je Izrael posredovao sa arapskim državama tokom Trampove administracije, rekao je Netanjahu.

- Sve zemlje koje su u miru s Izraelom i sve one zemlje koje će sklopiti mir s Izraelom trebale bi biti pozvane da se pridruže ovom savezu - rekao je on u obraćanju koje je izazvalo ovacije zastupnika, sa izuzetkom zastupnice Rašide Tlaib.

Osvrćući se na rat u Pojasu Gaze, Netanyahu je ponovio svoje zahtjeve za "potpunom pobjedom", rekavši da Izrael neće stati dok se ona ne postigne.

- Izrael će se boriti dok ne uništimo vojne kapacitete Hamasa i njegovu vlast u Gazi i vratimo sve naše taoce kućama. To je ono što znači totalna pobjeda. I nećemo se zadovoljiti ništa manje - rekao je Netanjahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.