PREUZETI VEĆU ODGOVORNOST

Poljski ministar vanjskih poslova poručio da se EU mora pripremiti za američki strateški zaokret prema Aziji

Evropa nema drugog izbora osim da se pripremi za promjenu odgovornosti za odbranu

Radoslav Sikorski. Anadolija

Anadolija

23.7.2024

Ministar vanjskih poslova Poljske Radoslav Sikorski izjavio je da se evropske zemlje moraju pripremiti za novu strategiju odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bez obzira na rezultate američkih predsjedničkih izbora u novembru, prenosi Anadolija.

- Evropa nema drugog izbora osim da se pripremi za promjenu odgovornosti za odbranu. Sjedinjene Države će ostati strateški partner Evropske unije, ali u isto vrijeme evropske zemlje moraju preuzeti veću odgovornost za potrošnju na odbranu - rekao je Sikorski u intervjuu za “Politico“.

On se također komentirao rastuću zabrinutost među evropskim saveznicima Vašingtona nakon što se Džo Bajden (Joe Biden) povukao iz utrke na predsjedničkim izborima u SAD-u.

- Naravno da ćemo raditi sa svakim demokratski izabranim liderom našeg najvećeg saveznika. U kontaktu smo sa obje strane političkog spektra. Naš je posao da objasnimo našim američkim partnerima da sve dok osjećamo prijetnju Rusije, nećemo moći u potpunosti da se angažiramo u Aziji - rekao je Sikorski.

“Politico“ piše da okretanje SAD-a ka Aziji postaje sve dublji trend u američkoj vanjskoj politici i za vrijeme predsjednika demokrata i republikanaca.

Ured Sikorskog pripremio je dokument na pet stranica o stanju transatlantskih odnosa, pozivajući lidere EU-a i nacionalne lidere da svoje ponašanje prilagode promjeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.