INFANTA SOFIJA

Na finalu Evropskog prvenstva ukrala je sve poglede: Ko je misteriozna španska princeza

Španska tradicija stroga je o pitanju titula i nasljeđivanja krune

Sofija sa kraljem Španije. Instagram

D. H.

16.7.2024

Osim mnogih poznatih celebritija, finale Evropskog prvenstva u nogometu gledala je i španska kraljevska porodica. Mnogima je za oko zapela infanta Sofija, kćerka kralja Španije, a nakon što je Španija odnijela naslov prvaka, zajedno s ocem je dobila šal u bojama španskog dresa.

Ko je infanta Sofia?

Rođena je 29. aprila 2007. godine u Madridu kao druga kćerka kralja Felipea VI. i kraljice Letizije. Sofia de Todos los Santos de Borbon y Ortiz nosi ime po majci Felipea VI., odnosno bivšoj kraljici Španije.

Prema španskoj tradiciji, samo dijete koje je prvo u redu za prijestolje nosi titulu princa ili princeze pa stoga Sofia nosi titulu infante. Njena starija sestra je, prema tome, princeza, a i ona bi svoju titulu izgubila ukoliko kraljevski par dobije sina, jer se Španija drži patrijarhalnog sistema kad je riječ o nasljeđivanju krune.

Trenutno se školuje u UWC Collegeu u Walesu.

Najljepša princeza?

Prva u liniji nasljeđivanja španskog prijestolja je Sofijina starija sestra - princeza Leonor.

Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz rođena je 31. oktobra 2005., a mediji je nazivaju najljepšom princezom na svijetu.

Upisala je privatni studij međunarodnih odnosa u Velsu, a potom i trogodišnju obuku u Općoj vojnoj akademiji u Zaragozi koju mora završiti kao buduća vrhovna zapovjednica oružanih snaga. Osim vojne obuke, morat će upisati i obuku u pomorskoj školi, jer tako nalaže tradicija.

Prošle godine, nakon navršenih 18 godina, položila je zakletvu na vjernost Ustavu čime se formalno potvrdilo da će Španija dobiti prvu pravu kraljicu u više od 100 godina, nakon Isabelle II.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.