ČIST PENAL

Njemačka je pokradena na EURO-u: UEFA brani neodbranjivo, njihovo objašnjenje je sramotno

To je penal po svim pravilima

Igranje rukom u šesnaestercu. Screenhsot

D. H.

7.7.2024

Je li Mark Kukurelja (Marc Cucurella) u 108. minuti utakmice Njemačka - Španija skrivio penal? Kompletna Europa je praktički jedinstvena u stavu da je penal postojao i da ga je Tejlor (Taylor) trebao suditi.

Međutim, nije sporan Tajlor, koji nije morao odmah vidjeti tu ruku - premda je bio dobro postavljen - nego se svi čude sudijama u VAR sobi. Je li moguće da nisu pozvali Tejlora da pogleda spornu situaciju?

Upute UEFA-e

U eter se probila priča da je UEFA uoči samog EURO-a dala upute sudijama, među kojima je posebna stavka igranje rukom u kaznenom prostoru suparnika, pa tako ispada da je Tejlor postupio po tim naputcima. Što nije tačno...

Najprije treba razlikovati naputke od pravila. Sudije su doista uoči EURA dobili određene naputke. Tako im je rečeno da uoči utakmica objasne igračima da će kapiten ekipe biti jedini s kojim će razgovarati, a da će svi ostali koji budu prigovarali biti kažnjeni žutim kartonom. Naputak je također bio da igrača koji simulira prekršaj čak i izvan kaznenog prostora kazni sa žutim kartonom.

Igranje rukom

Tako se jedan naputak odnosio i na kažnjivo igranje rukom u kaznenom prostoru. Sudijama je rečeno - kao i demonstrirano uz video primjere - da igračima koji su kažnjivo igrali rukom kod penala ne daju žute kartone osim ako nisu jako sigurni da bi lopta završila u mreži. Dobili su i čvrst naputak da ruka nije kažnjiva ako je potporna, što je česta sudačka pogreška. Međutim, sve su to naputci, ali pravila su nešto drugo. Ruka s kojom je odbrambeni igrač proširio obujam tijela te zaustavilo loptu koja je bila upućena na gol kažnjava se penalom. To je pravilo koje vrijedi i koje se ne može promijeniti naputcima, a poglavito ne samo za jedan turnir, u ovom slučaju za EEURO.

Stoga je smiješno i pomalo sramotno objašnjenje s kojim UEFA opravdava Tejlora, odnosno VAR sobu. Kukurellja je napravio penal koji je čist za 95 posto nogometnih ljudi. I nema mjesta raspravama. Kukurelja je rukom vidljivo proširio obujam tijela, s kojim je čak bio i nagnut na stranu na koju je išla lopta.

To je penal po svim pravilima...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.