POKRENUTA ISTRAGA

Belgijska eurozastupnica Hilde Vautmans osumnjičena za zloupotrebu evropskih fondova

Vautmans, koja je na izborima 9. juna ponovo izabrana za europarlamentarku, negira optužbe svojih bivših zaposlenika

Europarlamentarka Hilde Vautmans. BELGA

FENA

16.7.2024

Belgijska federalna policija otvara sudsku istragu protiv europarlamentarke Hilde Vautmans iz flamanske liberalne stranke Open Vld, koja je dio grupe Renew Europe, na zahtjev Ureda evropskog javnog tužioca. Istraga je usredotočena na navodnu zloupotrebu evropskih fondova, izvijestio je flamanski časopis Knack.

Bivši zaposlenici belgijske europarlamentarke dali su izjavu Knacku u maju da je ona zloupotrijebila evropska sredstva i koristila osoblje koje plaća Evropski parlament za zadatke koji nisu povezani s njenim evropskim mandatom, što je zabranjeno. Vautmans je i europarlamentarka i vijećnica u belgijskom gradu Sint-Truidenu.

Ured evropskog javnog tužioca zatražio je od federalne policije da na temelju dostupnih informacija sastavi službeni izvještaj. Ranije ovog mjeseca, ured javnog tužioca primio je taj službeni izvještaj i donio odluku da ima dovoljno elemenata za pokretanje sudske istrage, izvijestio je Knack.

Istraga, koju vodi Centralna služba savezne policije za borbu protiv organiziranog ekonomskog i finansijskog kriminala (CDGEFID), između ostalog, omogućuje ispitivanje njenih bivših zaposlenika.

Vautmans, koja je na izborima 9. juna ponovo izabrana za europarlamentarku, negira optužbe svojih bivših zaposlenika i ističe da se niko od njih nije žalio.

Ona je rekla za belgijsku novinsku agenciju Belga da nema nikakvih saznanja o istrazi, osim onoga što je saznala iz medija.

- Ako se potvrdi da je istraga u toku, to znači povredu tajnosti istrage. Već sam ranije opovrgnula te navode. Ako je istraga efektivno u toku, rado ću u potpunosti sarađivati. Zato insistiram da se što prije saslušam – kazala je Vautmans.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.