BLISKI ISTOK

Izrael napao južni i centralni Pojas Gaze: Palestinci nemaju pojma kuda bi trebali ići dalje

Izrael je saopćio da je njegov napad tu u subotu bio usmjeren na vojnog zapovjednika Hamasa

Žestoki napadi na Gazu. Anadolija

FENA

16.7.2024

Izrael je napao južni i središnji Pojas Gaze kako bi izvršio veći pritisak na Hamas, nakon napada tokom vikenda usmjerenog na čelništvo palestinske grupe u kome su ubijeni deseci Palestinaca koji su potražili utočište u improviziranom kampu.

Blizu obale

Dva dana nakon što je izraelski napad na prenaseljeni dio Mawasija u blizini obale Sredozemnog mora pretvorio u ugljenjenisanu pustoš nakrcunu zapaljenim automobilima i izmrcvarenim tijelima, raseljeni preživjeli saopćili su da nemaju pojma kuda bi trebali ići dalje.

- Ti trenuci kad mi se tlo treslo pod nogama, a prašina i pijesak dizali su se u zrak i kada sam vidio raskomadana tijela – bili su kao ništa što sam vidio u životu - kazao je Aya Mohammad (30), prodavač na tržnici u Mawasiju, u mobilnoj tekstualnoj poruci.

- Svi se pitaju kuda ići, i niko nema odgovor – kazao je.

Utočište stotinama hiljada Palestinaca

Mawasi na zapadnoj periferiji Khan Younisa pruža utočište stotinama hiljada Palestinaca koji su pobjegli u to područje nakon što ga je Izrael proglasio sigurnom zonom.

Izrael je saopćio da je njegov napad tu u subotu bio usmjeren na vojnog zapovjednika Hamasa, Mohammeda Deifa, tvorca napada na izraelske gradove i sela 7. oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.