NEVJEROVATNA ŠTETA

Masovno uništenje: UN procijenio da bi trebalo 15 godina i milioni dolara da se očisti Gaza

U maju je Program UN-a za razvoj (UNDP) rekao da bi obnova domova u Gazi uništenih tokom rata mogla potrajati do 2040. u najoptimističnijem scenariju

Anadolija

Dž. R.

15.7.2024

UN je vršio procjene situacije i Gazi i došli su do zaključka da bi floti od više stotina kamiona trebalo 15 godina da očiste Gazu od gotovo 40 miliona tona ruševina u operaciji koja košta između 500 miliona i 600 miliona dolara.

Ogromna odlagališta

Zaključci naglašavaju golemi izazov ponovne izgradnje palestinskog teritorija nakon mjeseci oštre izraelske ofanzive koja je dovela do masovnog uništenja domova i infrastrukture.

Prema procjeni koju je prošlog mjeseca objavio UN-ov Program za okoliš, u Gazi je oštećeno 137.297 zgrada, više od polovine ukupnog broja. Od toga je nešto više od četvrtine uništeno, oko 10 posto teško oštećeno, a trećina srednje oštećena.

Ogromna odlagališta koja pokrivaju između 250 i 500 hektara bila bi potrebna za odlaganje ruševina, ovisno o tome koliko se može reciklirati, pokazalo je procjenu.

U maju je Program UN-a za razvoj (UNDP) rekao da bi obnova domova u Gazi uništenih tokom rata mogla potrajati do 2040. u najoptimističnijem scenariju, s ukupnom obnovom cijelog teritorija koja će koštati čak 40 milijardi dolara. Ta je procjena, koja je objavljena kao dio pokušaja prikupljanja sredstava za rano planiranje obnove Gaze, također utvrdila da bi sukob mogao smanjiti razine zdravstva, obrazovanja i bogatstva na teritoriju na one iz 1980., brišući 44 godine razvoja.

Otežana distribucija vode

- Šteta na infrastrukturi je nevjerovatna. U Khan Younisu ne postoji nijedna netaknuta zgrada, stvarna topografija se promijenila. Ima brda gdje ih nije bilo. Bombe od 907 kg koje je Izrael bacio zapravo mijenjaju krajolik - rekao je jedan zvaničnik UN-a sa sjedištem u Gazi za Guardian prošle sedmice.

Škole, zdravstvene ustanove, ceste, kanalizacija i sva druga kritična infrastruktura pretrpjeli su ogromnu štetu.

Humanitarni zvaničnici pozdravili su potez Izraela da poveća kapacitet ključnog postrojenja za desalinizaciju koje opslužuje Gazu, ali su istaknuli da je s većinom oštećenih cijevi distribucija vode unutar teritorija i dalje izuzetno teška.

UNDP je rekao da je moguća cijena obnove Gaze sada dvostruko veća od one koju su dali zvaničnici UN-a i Palestine u januaru te raste svakim danom.

Neeksplodirana sredstva

- Planine ruševina pune su neeksplodiranih ubojnih sredstava koja dovode do više od 10 eksplozija svake sedmice, uzrokujući više smrti i gubitak udova - saopćila je agencija za civilnu zaštitu Gaze.

U aprilu je Per Lodhamar (Pehr Lodhammar), bivši šef Službe za razminiranje Ujedinjenih naroda za Irak, rekao da u prosjeku oko 10 posto oružja nije uspjelo detonirati kada je ispaljeno i da su ga morali ukloniti timovi za razminiranje.

Šezdeset pet posto zgrada uništenih u Gazi bile su stambene, rekao je Lodhammar, dodajući da bi njihovo čišćenje i ponovna izgradnja bili spor i opasan posao zbog prijetnje od granata, projektila ili drugog oružja zakopanog u srušenim ili oštećenim zgradama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.