TEŠKE RIJEČI

Erdoan se žestoko obrušio na Bidena i SAD: "Ono što radi Izrael u Pojasu Gaze je ratni zločin, a vi ste sudionici u tome"

Erdoan je rekao da su izraelska "okrutna ubistva" civila, napadi na bolnice, centre za humanitarnu pomoć i drugdje ratni zločini

Anadolija

D. H.

11.7.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) optužio je američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovu administraciju da su sudionici u izraelskim ratnim zločinima i kršenjima međunarodnog prava u sukobu u Pojasu Gaze i zatražio da se Izraelu uvedu sankcije.

U intervjuu za Newsweek za vrijeme samita NATO-a u Washingtonu, Erdoan je rekao da su izraelska "okrutna ubistva" civila, napadi na bolnice, centre za humanitarnu pomoć i drugdje ratni zločini.

"Američka administracija, međutim, zanemaruje te povrede i Izraelu pruža najveću pomoć. To čine po cijenu da budu sudionici u tim povredama", rekao je Erdogan.

"U ovom trenutku, ko će nametnuti kakve sankcije Izraelu zbog kršenja međunarodnog prava? To je pravo pitanje i niko na to nema odgovor", rekao je.

Izrael odbacuje optužbe da čini ratne zločine u borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Niječe da namjerno napada civile.

Više od 38.000 Palestinaca, većinom civili, poginulo je od početka rata 7. oktobra 2023., po zdravstvenim dužnosnicima iz Pojasa Gaze. Oko 1200 Izraelaca poginulo je u Hamasovu napadu na Izrael koji je izazvao rat.

Turska, članica NATO-a, osuđuje izraelski napad na Pojas Gaze, prekinula je trgovinu s Izraelom i izražava potporu Hamasu. Često kritizira zapadne zemlje zbog podržavanja Izraela i traži da ga međunarodni sudovi kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.