PODRŠKA UKRAJINI

Procurio nacrt dokumenta: NATO želi da pošalje veoma oštru poruku Kini

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja da predstavlja izazov za Evropu i svjetsku sigurnost, piše

Samit NATO-a. AP Photo/Jacquelyn Martin

S. S.

10.7.2024

NATO saveznici najavit će podršku Ukrajini na njenom nepovratnom putu prema integraciji u savez, te će poslati poruku Kini da prestane da podržava rusku ofanzivu na svog zapadnog komšiju, stoji u nacrtu zajedničke izjave u koju je Reuters imao uvid.

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja da predstavlja izazov za Evropu i svjetsku sigurnost, stoji u nacrtu teksta nastalom na skupu NATO-a u Vašingtonu. Članice NATO namjeravaju da Ukrajini osiguraju najmanje 40 milijardi eura tokom naredne godine, te da uspostave mehanizam koordinacije vojne pomoći i obuke Ukrajine, piše u dokumentu.

Saveznici će obećati podršku Ukrajini na njenom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO. Poziv za pridruživanje savezu bit će upućen Kijevu kada se saveznici slože i ispune uslovi, stoji u nacrtu.

U nacrtu se raspravlja i o važnosti indopacifičkog područja za NATO, jer tamošnji događaji direktno utiču na euroatlantsku sigurnost. Savez pozdravlja jačanje saradnje s azijskim partnerima u pomoći Ukrajini.

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika. NATO je voljan da zadrži kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i spruhečili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta.

Članice saveza sastaju se od utorka do četvrtka u Vašingtonu kako bi obilježile 75. godišnjicu NATO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.