POLITICO

EU htjela uvesti sankcije na ruski plin: Njemačka sve blokirala!

Njemačka je blokirala paket dok su čelnici G7 održavali samit u Italiji

Putin kod plinovoda. X

D. H,

15.6.2024

Zemlje Evropske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi šestero diplomata EU-a. Dogovor je, naime, blokirala Njemačka. Paket sankcija je trebao zabraniti zemljama ponovan izvoz ruskog LNG-a iz EU luka te financiranje planiranih arktičkih i baltičkih LNG terminala.

- Do sada se govorilo da uvijek trebamo kriviti Mađarsku, no ovoga puta je krivac Njemačka - rekao je jedan diplomat upoznat s raspravama o paketu, aludirajući na prijašnja blokiranja sankcija od strane Mađarske. Belgija, koja trenutno predsjeda EU pregovorima, je bila prisiljena podijeliti razgovore o sankcijama u dvije odvojene rasprave usred njemačkog protivljenja novim sankcijama Bjelorusiji, piše Politico.

Objašnjenje Njemačke

Njemačka je blokirala paket dok su čelnici G7 održavali samit u Italiji. Ovo je trebao biti 14. paket sankcija koji su podržale zemlje članice EU-a otkako je Rusija provela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Berlin je brinulo proširenje sankcija zbog kojih tvrtke iz EU moraju osigurati da njihovi kupci ne mogu prodavati sankcioniranu robu Moskvi. Prethodno se takva klauzula primjenjivala samo na vatreno oružje, vojnu opremu i robu s dvojnom namjenom — koja ima i vojnu i civilnu primjenu.

Njemačka je smatrala da će proširenje klauzule na više civilnih proizvoda, poput hemikalija ili strojeva za obradu metala, opteretiti male firme u zemlji. Evropska komisija pregovara s njemačkim kancelarom i pokušava ga uvjeriti da povuče veto, rekao je jedan od diplomata, koji je kao i ostali, zatražio da ostane anoniman.


Problemi u njemačkoj koaliciji

Uzrok zastoju je raskol u trostranačkoj koaliciji lijevog centra socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca (Scholza). Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) do jučer poslijepodne nije znala reći hoće li Berlin podržati paket. Berbok je na konferenciji za novinare otvoreno pozvala na dodatne sankcije Bjelorusiji.

- Moramo poduzeti snažnije mjere protiv zaobilaženja sankcija na koje nailazimo posljednjih mjeseci. A to se prije svega odnosi na Bjelorusiju - rekla je Berbok, čiji Zeleni podržavaju oštrije sankcije.

Jedan funkcioner njemačkog ministarstva vanjskih poslova je anonimno komentirao kako je zabrinut da bi neodobravanje novih sankcija naštetilo pokušajima Njemačke da ponovno pridobije europsko povjerenje nakon što je godinama branila svoju politiku prema Rusiji.

Berlin je u međuvremenu blokirao i krpanje rupe u zakonu koja bi omogućila tranzit robe visoke klase, uključujući luksuzne automobile, iz Bjelorusije u Rusiju, prisiljavajući Belgiju da pokrene odvojene pregovore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.