BIVŠA KANCELARKA

Njemački list došao do šokantnog otkrića: Angela Merkel krila od Evrope "rusku ucjenu"

Reagujući na novinska otkrića, Robert Habeck, zeleni vicekancelar, nazvao je politiku prethodne vlade "historijskom greškom".

Angela Merkel i Vladimir Putin. Instagram

D. H.

10.6.2024

Angela Merkel je znala da bi Rusija mogla pokušati da ucijeni Evropu da pokrene veliki gasovod, ali je tu informaciju "sakrila", navodi Handelsblatt, njemački list.

Gasovod Sjeverni tok 2 je dizajniran da udvostruči protok ruskog gasa direktno u Njemačku, ali je bio veoma kontroverzan zbog rizika koji je predstavljao za Ukrajinu.

Kritičari su se plašili da bi Rusija, ukoliko isporučuje gas direktno Evropi, mogla da izgladni ukrajinsku privredu zbog tranzitnih naknada koje je prikupljala.

Kako su ti strahovi bili izraženi, a gasovod je takođe čekao odobrenje za druge regulatorne prepreke, Rusija je počela da smanjuje isporuku gasa preko svog gasovoda Sjeverni tok 1, koji je takođe prenosio gas iz Rusije u Njemačku.

U svojim posljednjim mjesecima na funkciji njemačke kancelarke 2021., Merkel je rekla za Handelsblatt da nije bilo razloga vjerovati da Rusija ograničava isporuke gasa.

Međutim, prema povjerljivim dokumentima u koje je list imao uvid, ministarstvo ekonomije je upozorilo da Rusija puni skladišta gasa "veoma sporo" i da oslanjanje na Kremlj za gas može imati "dramatične posljedice".

Otkriće dolazi pošto novi dokumenti koje je objavio Süddeutsche Zeitung, također pokazuju da su dvije uzastopne vlade Merkelove intenzivno nagovarale da se stavi u funkciju Sjeverni tok 2, tvrdeći da je njen ugovor s Gazpromom, energetskom kompanijom – koja je u većinskom državnom vlasništvu – bio “projekat privatnog sektora”.

To je bilo uprkos ponovljenim kritikama na račun projekta od strane SAD-a i evropskih saveznika, koji su rekli da će gasovod učiniti Evropu previše zavisnom od ruskog gasa. Druge evropske vlade rekle su da je veza ključna za osiguranje opskrbe energijom usred skoka cijena plina 2021. godine.

Njemačka je rekla Kremlju da je uslov sporazuma, koji je bio postavljen za transport ruskog gasa 761 milju kroz Baltičko more, da Rusija nastavi da koristi kopnene gasovode kroz Ukrajinu.

Ali dokumenti ministarstva unutrašnje ekonomije upozoravaju nakon sastanka s Gerhardom Šrederom, bivšim njemačkim kancelarom koji je postao lobista Gazproma, da se državni gigant fosilnih goriva "ne može prisiliti" na to.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Sjeverni tok 2 je zvanično otkazan. Oba cjevovoda – Sjeverni tok 1 i 2 – potom su uništili nepoznati napadači u septembru te godine.

Razni lideri, uključujući Angelu Merkel, okreću volan kako bi pokrenuli simbolični protok gasa kroz Sjeverni tok 1 2011.

Reagujući na novinska otkrića, Robert Habeck, zeleni vicekancelar, nazvao je politiku prethodne vlade "historijskom greškom". "Nikada nismo trebali da postanemo zavisni od Putinovog gasa."

Felix Banaszak, poslanik Zelenih, otišao je dalje, pozivajući na javnu istragu i opisujući Sjeverni tok 2 kao “najveći ekonomski, energetski i vanjskopolitički neuspjeh od osnivanja savezne republike”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.