PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin: Izraelske akcije u Gazi nisu rat, već potpuno uništenje civilnog stanovništva

Također je okrivio Sjedinjene Američke Države (SAD) za dešavanja u Gazi

Vladimir Putin. AP Photo, File

Anadolija

6.6.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da izraelske akcije u Pojasu Gaze predstavljaju "potpuno uništenje civilnog stanovništva".

Putin je u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) u centru Lahta, u Sankt Petersburgu, razgovarao s predstavnicima globalnih novinskih agencija. Sastanku je prisustvovao i zamjenik generalnog direktora i glavni urednik agencije Anadolu Jusuf Ozhan.

Putin je na sastanku s predstavnicima globalnih novinskih agencija rekao da ono što se dešava u enklavi "ne liči na rat".

Ozhan je između ostalih, pitao Putina kako "što se tiče izraelskih napada u Gazi, vidimo kako milioni ljudi izlaze na ulice širom svijeta, u SAD, Evropa i mnoga druga mjesta, pozivajući svoje vlade da pronađu rješenje za ovaj problem. Da li Rusija ima plan za to?"

- Prvo što želim da kažem jeste da smo, naravno, protiv terorizma u svim njegovim manifestacijama, protiv napada na civile - na bilo kom mjestu i u bilo kojoj zemlji. Ali ovo što se sada dešava u Gazi kao odgovor na dobro poznati teroristički čin u Izraelu zapravo ne liči na rat, to je neka vrsta totalnog uništenja civilnog stanovništva - odgovorio je ruski predsjednik.

Ponovio je da je stav Rusije uspostavljanje dvije države, Palestine i Izraela, napominjući da je Moskva priznala palestinsku državu tokom sovjetske ere.

Također je okrivio Sjedinjene Američke Države (SAD) za dešavanja u Gazi.

- Vjerujemo da je to rezultat američke politike. Oni su monopolizirali mirovni proces. Odbacili su sve ranije uspostavljene mehanizme za kolektivne napore za rješavanje ovog izuzetno teškog problema - rekao je on.

Nagovještavajući da je američka administracija možda pristupila pitanju Gaze s principom "s manje stavova do bržeg rješenja", Putin je dodao:

- Međutim, u praksi to nije bio slučaj. Nije moguće riješiti problem nekim materijalnim ponudama. Pravo pitanje, politička pitanja, moraju biti riješena. Ovo uključuje uspostavu dvije države, kako je predviđeno odlukom UN-a da se na ovoj teritoriji uspostave dvije države - palestinska i jevrejska država.

Putin je naglasio da nije moguće riješiti situaciju bez rješavanja osnovnih pitanja.

- Mi smo odavno priznali palestinsku državu od ere Sovjetskog Saveza. Naš pristup u tom pogledu se nije promijenio - rekao je Putin.

Ističući korake koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poduzeo za rješavanje sukoba, Putin je pojasnio:

- Znamo da je predsjednik Erdogan uložio energične napore da riješi ovo veoma hitno i dugotrajno pitanje. S obzirom na autoritet predsjednika Erdogana u regionu, svijetu i islamskom svijetu, očekujemo da će njegov doprinos biti primjetan, s obzirom na naše dugogodišnje odnose s Izraelom, spremni smo učiniti sve što može da riješi ovu situaciju.

Ruski lider je također pohvalio postupke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, rekavši da je njegov doprinos ublažavanju patnji Palestinaca "primjetan".

Saradnja u oblasti energetike

Osvrćući se na ekonomske odnose Turske i Rusije, Putin je istakao da izgradnja prve turske nuklearne elektrane Akuju u južnoj provinciji Mersin napreduje po planu.

On je rekao da na projektu rade mnogi turski stručnjaci te napomenuo da Nuklearna elektrana Akuju (NPP) otvara novo polje za tursku ekonomiju i energetski sektor.

Ističući da je Erdoan donio stratešku odluku s nuklearnom elektranom, Putin je rekao da "osim mnogih prednosti, ona također smanjuje ovisnost o resursima ugljovodonika. Imamo pouzdano radno partnerstvo u ovoj oblasti".

NPP Akuju, koja se nalazi u okrugu Gulnar u Mersinu, imat će kapacitet proizvodnje električne energije od 35 milijardi kilovat sati nakon što sva četiri bloka budu završena.

Prema međuvladinom sporazumu između Turske i Rusije, očekuje se da će prvi blok početi proizvodnju električne energije 2025. godine, sedam godina nakon što je dobivena građevinska dozvola za prvu elektranu.​​​​​​

Osvrćući se na planirano čvorište prirodnog gasa u Turskoj, Putin je rekao da to treba da bude elektronska platforma za trgovinu gasom, prvenstveno za Evropu.

- Postoji nešto na šta želim da vam skrenem pažnju. Dok Turska u nekim oblastima sarađuje s Ukrajinom, Ukrajina pokušava da udari u gasovode koji dopremaju gas do Turske. Ovo nije šala ili pretjerivanje na bilo koji način - rekao je.

Ukazujući na razvoj trgovinskih odnosa i obim trgovine između Turske i Rusije, Putin je rekao kako mu se "čini da se u posljednje vrijeme ekonomski blok vlade u Turske fokusirao na investiranje i dobivanje grantova od zapadnih finansijskih institucija".

- Ovo vjerovatno nije loša stvar. Ali ako je to povezano s ograničavanjem trgovinskih i ekonomskih odnosa s Rusijom, onda će turska ekonomija više izgubiti nego dobiti. Mislim da postoji takva prijetnja - dodao je.

Naoružavanje Ukrajine od strane SAD-a i Evrope

Osvrćući se na pitanje zaliha naprednog zapadnog oružja sposobnog da dođe do ruske teritorije, Putin je rekao da Kijev samo imenuje ciljeve.

- Ali oni ne odlučuju da li da gađaju ovu metu ili ne, jer se, ponavljam, formira letačka misija, a zadaju je samo oni koji dopremaju ovo oružje. Ako je ATACMS, onda Pentagon to radi. Ako je Storm Shadow, onda to rade Britanci - naglasio je.

Američki predsjednik Joe Biden je prošle sedmice dao Ukrajini tajno odobrenje da koristi oružje koje je isporučio SAD za napade unutar Rusije, ali samo u blizini grada Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su ruske snage ušle početkom maja i od tada napredovale. Pentagon je rekao da SAD ne podržava upotrebu oružja dugog dometa unutar Rusije.

Govoreći o mogućoj odmazdi, Putin je obećao da će poboljšati protivvazdušnu odbranu i otkrio da rusko rukovodstvo razmišlja o "simetričnom odgovoru".

 Ako neko smatra da je moguće snabdjeti takvo oružje u ratnu zonu kako bi se udarilo na našu teritoriju i stvorilo nam probleme, zašto onda nemamo pravo da svoje oružje iste klase isporučujemo u one dijelove svijeta gdje će biti izvođeni napadi na osjetljivim objektima onih zemalja koje to isto rade Rusiji? Odgovor bi mogao biti simetričan - upozorio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.