ANKARA

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske naglasilo važnost priznavanja palestinske države

Vijeće za nacionalnu sigurnost zasjedalo je danas u Predsjedničkom kompleksu u Ankari

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

28.5.2024

Vijeće za nacionalnu sigurnost Republike Turske danas je ukazalo na ključnu važnost povećanja broja zemalja koje priznaju Palestinu kao državu i pojačanja napora da se odgovorni za masakre pozovu na odgovornost, javlja Anadolija.

Vijeće za nacionalnu sigurnost zasjedalo je danas u Predsjedničkom kompleksu u Ankari pod predsjedavanjem predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana).

- Kontinuirani izraelski masakri u Gazi, nepoštivanje međunarodnih zakonskih obaveza i suzbijanje globalnih protesta protiv ovih zločina razotkrivaju neiskrenost onih koji tvrde da su podržavali vladavinu prava, demokratiju i slobodu izražavanja - navodi se u saopćenju Vijeća.

Osvrćući se na zabrinutost za regionalnu sigurnost, posebno u vezi s Irakom i Sirijom, u saopćenju se navodi da Turska neće dozvoliti ugrožavanje vlastite nacionalne sigurnosti, kao ni teritorijalnog integriteta susjednih Iraka i Sirije.

U saopćenju se također naglašava važnost spremnosti Turske za naučne, vojne i ekonomske rezultate istraživanja veštačke inteligencije i razvoj naprednih sposobnosti u ovoj oblasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.