RUSKI PREDSJEDNIK

Putin tvrdi da je ukrajinski parlament trenutno jedina legitimna vlast u toj zemlji

Putin je naglasio da ukrajinski Ustav predviđa produženje parlamentarnog mandata, ali ne i predsjedničku vlast prema vanrednom stanju

Ruski predsjednik Vladimir Putin. AP

Anadolija

28.5.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ukrajinski parlament, odnosno Vrhovna rada, i njegov predsjedatelj prema Ustavu trenutno jedina legitimna vlast u Ukrajini, javlja Anadolija.

Govoreći na konferenciji za novinare u Taškentu u Uzbekistanu, prenošenoj uživo na ruskoj televiziji, Putin je naglasio da ukrajinski Ustav predviđa produženje parlamentarnog mandata, ali ne i predsjedničku vlast prema vanrednom stanju.

- Postoji član 111. Ustava Ukrajine, koji kaže da se u ovom slučaju (prema isteku predsjedničkog mandata i nemogućnosti održavanja izbora) nadležnost vrhovne vlasti, odnosno predsjedničke vlasti, prenosi na predsjednika parlamenta - rekao je Putin.

Mandat ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog istekao je 20. maja. Predsjednički izbori u Ukrajini bili su zakazani za 31. mart, ali je glasanje otkazano zbog vanrednog stanja i opće mobilizacije.

Prošle sedmice je Putin izjavio da Moskva smatra da je legitimitet Zelenskog završen. Naglasio je da je u kontekstu nastavka pregovora sa Ukrajinom ključno utvrditi ko su odgovarajući i legitimni predstavnici za potpisivanje pravnih dokumenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.