ANALIZA "NEW YORK TIMESA"

Putinov plan je ostvaren: Ovo je čekao od početka agresije na Ukrajinu

Putin vjeruje da ako povlačite velike poteze čim se dogodi neka vanredna situacija pokazujete slabost

Vladimir Putin. AP / Platforma X

N. H.

27.5.2024

Kritike iz Rusije na račun Vladimira Putina mogle su se čuti od početka invazije na Ukrajinu.

Prigovarali su mu što nisu uspjeli zauzeti Kijev, negodovali i tražili od Putina da učini velike kadrovske promjene nakon neuspjeha oko Harkova. Naveliko se pisalo o ruskim vojnicima koji su odlazili u rat bez odgovarajuće opreme i bez zaliha hrane, pa gubili živote služeći pod komandom surovih zapovjednika.

Temperatura se zagrijala do usijanja nakon što je vođa plaćenika Jevgenij Prigožin poveo svoje ljude prema Moskvi, žaleći se na "duboku trulež i nesposobnost na vrhu ruskih snaga".

Ali svaki put je ruski predsjednik izbjegavao da povuče velike javne poteze koji bi mogli da se smatraju kao potvrda kritike. Sitne igrače, zapovjednike na terenu je često mijenjao, ali ministar odbrane i vrhovni generali preživjeli su više od dvije godine.

Ali sada, kada mu situacija na bojnom polju ide sve više u korist, a najopasniji protivnik Jevgenij Prigožin mrtav, Putin je odlučio da djeluje. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu smijenjen je nakon više od decenije, a kako navode Rusi, krenula su i "hapšenja radi korupcije među najvišim zvaničnicima ministarstva odbrane."

Šta znače ti potezi Kremlja?

Prema mišljenju "New York Timesa", potvrdili su poznatu Putinovu karakteristiku: ruski predsednik izbjegava da vuče drastične, brze promjene u žaru krize i umjesto toga djeluje u manje izazovno vrijeme, i to prema ličnom tempu.

- Moramo shvatiti da je Putin tvrdoglava i nije baš fleksibilna osoba - rekao je Abas Galjamov, bivši pisac Putinovih govora, koji danas živi van Rusije.

- Putin vjeruje da ako povlačite velike poteze čim se dogodi neka vanredna situacija pokazujete slabost - dodao je.

Putin je pun samopouzdanja

Vojni analitičari se slažu da posljednji Putinovi potezi dokazuju kako je pun samopouzdanja.

- Najviši zvaničnici u Kremlju su optimistični. Vjerovatno ocjenjuju da je aktuelna situacija unutar vojske dovoljno stabilna da bi kaznili neke ljude u vojnom vrhu radi prethodnih neuspjeha - rekao je Majkl Kofman, stručnjak za rusku vojsku.

Čini se da se i kako Putin kreće u obračun protiv istih onih ljudi koje je ne tako davno napadao Prigožin. Na primjer, Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je klaun. Podsjećanja radi, šef grupe Vagner i, kako se vjerovalo,. drugi najmoćniji čovjek Rusije, poginuo je u avionskoj nesreći dok je letio iz Sankt-Peterburga za Moskvu u avgustu 2023. Kremlj je porekao svoju umiješanost.

Prvi nagovještaji nadolazećih promjena dogodili su se prošlog mjeseca kada su Timura Ivanova, štićenika generala Šogua i zamjenika ministra odbrane zaduženog za vojne građevinske projekte, vlasti optužile za uzimanje mita.

Prethodno je privukao pažnju Antikorupcijske fondacije Alekseja A. Navaljnog zbog raskošnog načina života svog i supruge, koja je navodno na račun države unajmljivala jahte na Francuskoj rivijeri. Ivanov se izjasnio nevinim.

Nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj novi predsjednički mandat, Kremlj je objavio da je smijenio Šoguja i umjesto njega na mjesto ministra odbrane postavio Andreja Belousova, jednog od svojih dugogodišnjih ekonomskih savjetnika. Šojgu je premješten da vodi Rusko vijeće sigurnosti, gdje bi i dalje imao pristup predsjedniku, ali bi ne imao jednake kontrole nad novcem.

Belousov nema vojnog iskustva, ali uz njegovo ime ne vežu se nikakvi korupcijski skandali.

Kreće čistka

Hapšenja u Ministarstvu odbrane ubrzala su se ovog mjeseca, pa su tako još četvorica visokih generala i zvaničnika odbrane uhapšeni pod optužbama za korupciju.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, negirao je u četvrtak da su hapšenja bila dio veće operacije, ali je simptomatično da su hapšenja najviših zvaničnika Ministarstva odbrane došla u vrijeme obećanja većih finansijskih i socijalnih beneficija za redovne vojnike, što je očigledan pokušaj da se poboljša moral i omekšaju populistički kritičari, piše New York Times.

Belousov je, s druge strane, odmah nakon imenovanja za ministra odbrane najavio planove za smanjenje birokratije i poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti i drugim socijalnim uslugama za ratne veterane. A u četvrtak su predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin i ministar finansija Siluanov izrazili podršku oslobađanju boraca u Ukrajini od mogućeg povećanja poreza na dohodak, koje se sprema za ruske državljane.

Ali pored slanja antikorupcijske poruke, činilo se da su neka od hapšenja imala za cilj poravnanje starih političkih računa.

Nakon što je prošle godine general-major Ivan Popov, vrhovni ruski komandant koji je predvodio snage koje su držale ukrajinsku kontraofanzivu, ukorio vojno rukovodstvo i video se proširio internetom, on je smijenjen s funkcije. Ove sedmice je, međutim, uhapšen pod optužbom za finansijsku prevaru, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.