RUSKI PREDSJEDNIK

Putin o Raisiju: Izvanredan političar koji je život posvetio služenju domovini

Ebrahim Raisi je bio izvanredan političar čiji je cijeli život bio posvećen služenju domovini

Ruski predsjednik Vladimir Putin. AP

FENA

20.5.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je u ponedjeljak saučešće zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih visokorangiranih zvaničnika u nedjeljnom padu helikoptera, javlja Anadolija.

- Ebrahim Raisi je bio izvanredan političar čiji je cijeli život bio posvećen služenju domovini. On je s pravom uživao veliko poštovanje svojih sunarodnika i značajan autoritet u inostranstvu - rekao je Putin u telegramu saučešća iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju.

Putin je Raisija opisao kao "pravog prijatelja Rusije", ističući da je dao "neprocjenjiv lični doprinos" razvoju odnosa Moskve i Teherana i naporno radio da ih podigne na nivo strateškog partnerstva.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hosein Amir Abdolhian (Hossein Amir-Abdollahian), guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz imam Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.