ZBOG NESTAŠICE GORIVA

Video / Hrpe smeća povećavaju zdravstvene rizike u Gazi

Mladi Palestinci pozivaju na rješavanje higijenske krize

Pojas Gaze - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Anadolija

27.4.2024

Zbog nestašice goriva i uništenih kamiona za odvoz smeća gomile otpada na ulicama na sjeveru Pojasa Gaze povećavaju rizik od epidemija za Palestince koji ionako žive u katastrofalnim uslovima, bez mogućnosti da zadovolje osnovne ljudske potrebe, javlja Anadolija.

Rad gradskih službi poremećen je zbog izraelskih napada, pa su na ulicama ogromne količine smeća koje predstavljaju dodatnu prijetnju za Palestince.

Dječak iz Gaze je ispričao da ih zujanje komaraca drži budnima tokom noći.

- Ne možemo spavati zbog komaraca, nismo u mogućnosti da se odmorimo - rekao je.

Hrpe smeća među šatorima i skloništima stvaraju okruženje pogodno za širenje zaraznih bolesti, a uz smrad ove gomile idealne su za razmnožavanje štetočina.

Drugi mladi Palestinac kune se da nikada nisu vidjeli ništa slično.

- Nema svjetla, nemamo kud proći uputa, ništa osim prljavštine i haosa - rekao je mladi Palestinac.

Pozivajući na rješavanje higijenske krize na tom području, mladi Palestinci su naglasili da su sada u sedmom mjesecu rata i da se osjećaju sve iscrpljenije.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra. Od tada je u enklavi ubijeno više od 34.350 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.