SVE JE NA IRANU

SAD šalju dodatne snage na Bliski istok: Svijet iščekuje hoće li doći do velikog rata

Još smatramo potencijalnu prijetnju Irana stvarnom, izvodljivom, sigurno vjerodostojnom, rekao je Kirbi

Iran prijeti Izraelu. AP

E. Ć.

12.4.2024

Sjedinjene Američke Države pažljivo prate prijetnje iranskog napada na Izrael u odgovoru na napad koji se dogodio na iransku ambasadu u Damasku, rekao je Džon Kirbi (John Kirby), koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD za strateške komunikacije.

- Još smatramo potencijalnu prijetnju Irana stvarnom, izvodljivom, sigurno vjerodostojnom, i pratimo je koliko god možemo pažljivo. Sada je naš fokus na razgovoru s našim izraelskim partnerima i obezbjeđivanju ne samo razgovora, već i osiguranja da imaju ono što im je potrebno i da se mogu braniti - rekao je Kirbi.

U kontaktu s izraelskim partnerima

On je naveo kako su jasni da bi bilo neoprezno ako ne bismo pogledali naš sopstveni položaj u regionu da bismo osigurali da smo pravilno pripremljeni".

Kirbi je naveo da SAD ostaju u "konstantnoj komunikaciji" s izraelskim partnerima kako bi se osiguralo da budu spremni za napad, ali odbio je da "u javnom smislu kritikuje" razgovore koje vode ili ono što vide u obavještajnim podacima.

Ranije su anonimni američki zvaničnici izjavili da se Izrael sprema za "najgori scenarij" koji bi se mogao desiti već danas. Riječ je o direktnom napadu iz Irana na izraelsko tlo kao odmazda za napad prije skoro dvije sedmice.

Osveta Teherana

Teheran nije javno naznačio kako će uzvratiti vatru. Ako odluče da izvrše direktan napad na Izrael, postoji bojazan da bi to moglo pretvoriti tekući rat Izraela protiv iranskog saveznika Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

Američki State Department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju izvan velikih gradova s obzirom na to da se iranska odmazda očekuje u bilo kojem trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.